Смаки літа: лайфхаки із правильної заморозки ягід та фруктів

27 червня 2022 0
Олександра Іоффе
Поради, які допоможуть вам правильно підготувати та заморозити ягоди, а також зберегти їхню користь і вітаміни.

 

Добігає кінця червень, а отже на ринках чи у власних садочках з’являється все більше свіжих фруктів та ягід. Чудовою новиною є те що свіжими, а головне корисними смаколиками можна поласувати не тільки зараз, але й взимку. Для цього варто лише правильно заморозити соковиті дарунки природи. Підготували для вас секрети правильної заморозки фруктів, які допоможуть вам якомога довше зберігати ягоди та фрукти свіжими та корисними.

Що точно зіпсує ягоди:

1. Забороняється заморожувати брудні фрукти і ягоди, обов'язково помийте і висушіть, так вони не будуть надто водянистими.Забороняється заморожувати плоди з кісточками, плодоніжками та листками.

2. Не загортайте ягоди у звичайну харчову плівку. Під впливом низьких температур вона просто порветься. Використовуйте тільки спеціальні контейнери для заморозки.

3. Порції варто розраховувати так, щоб ви при розморожуванні могли повністю використовувати весь обсяг продукту. Повторна заморозка ягід не рекомендується.


Як правильно заморозити ягоди на зиму

Відбираємо ягоду. Вибирайте для заморожування лише ягоди першої свіжості — ті, що ось-ось дозріють. Перезрілі та пошкоджені екземпляри за бажанням можна заморозити лише у вигляді пюре, попередньо змішавши його з цукром.

Температурний режим. Заморожувати ягоди слід за температури від -18 до -23ºС — це дозволить зберігати ягоди цілий рік до нового врожаю. Якщо можливості вашої холодильної техніки обмежуються температурою до -8ºС, тоді намагайтесь використати свій зимовий запас протягом найближчих 3-х місяців.

Вибираємо правильну тару. Найкраще заморожені ягоди збережуться у пластикових контейнерах. Якщо місця в вашому холодильнику не достатньо, тоді ягоду після заморозки можна скласти в пластикові пакети з застібкою. Розфасуйте ягоди порційно, приблизно розрахувавши скільки потрібно буде для приготування компотів або десертів, підпишіть кожну упаковку, зазначте дату фасування та для чого вона призначена. Зважте на те, що перш ніж заморожувати ягоди, всю тару слід ретельно помити і просушити. Потім, в сухі чисті банки щільно укласти ягоди. Після повного заморожування банку з ягодами слід залишити в морозильній камері для зберігання.

Наголошуємо на тому, що разом із замороженими ягодами не можна зберігати в морозильній камері морожену рибу або м’ясо, які мають властивий їм запах що легко вбирається іншими продуктами.

Чітко визначтесь що будете заморожувати. Навряд чи багато хто може похвалитися великою кількістю місця в морозилці. Тому вибираючи ягоди для заморозки не морозьте все підряд, а орієнтуйтесь на смаки своїх близьких. Тоді шанс використати усі ягоди буде набагато більший.

А ще заморозити ягоди допоможе цукор. Без цього ягоди часто деформуються і втрачають свій зовнішній вигляд. Для такої заморозки, викладіть помиті ягоди на папір або рушник, зачекайте доки вони висохнуть, потім помістіть їх в плоский таз, пересипте цукром (300 г цукру на 1 кг ягід) і поставте в холодильник з плюсовою температурою на 2-3 години до появи соку. Після цього ягоди, сироп і залишки цукру перекладіть в тару так, щоб проміжки між ягодами були заповнені сиропом і, не закриваючи, помістіть в морозильну камеру на добу. Потім заморожені ягоди щільно закрийте кришкою, покладіть в морозильник і таким способом зберігайте до зими.

Які ягоди та як заморожувати

Передусім зважте на основне правило підготовки фруктів/ягід до заморожування. Якщо ягоди, які можуть рясно пустити сік, попередньо завжди заморожуються розсипом. Підготовлені плоди в один шар розкладаються на плоский піддон і поміщаються в морозилку до повного заморожування. Після цього ягоди перекладаються в підготовлені ємності.

Ягоди, у яких щільна оболонка (смородина, аґрус, журавлина, горобина, черешня) можна відразу розкладати в кульочки або контейнери і без попередньої роботи заморожувати.

Полуницю перед заморожуванням вимийте і висушіть, а потім трохи проморозьте, виклавши на полицю холодильника в один шар. Після цього її можна перекласти у контейнер чи пластиковий пакет та відправити на зберігання у морозильну камеру.

Малину для заморозки вибирайте із щільною темною м'якоттю, але не м'яку і добре дозрілу. Щоб видалити личинки малинового жучка, приготуйте сольовий розчин (1 ст. л. солі на склянку води) і залиш в ньому малину на дві хвилини. Після видалення личинок жучка ягоди добре промийте, висушіть, розфасуйте і відправте у морозильник.

Смородина стане справжнім порятунком узимку при застудних захворюваннях, тому обов'язково заморозьте цю ягоду. Можна заморозити не тільки цілу ягоду, а й перетерти її з цукром та заморозити у пластиковому лотку чи формочці.

Аґрус перед заморожуванням ретельно переберіть, вимийте, складіть в контейнери і присипте невеликою кількістю цукру.

Чорниця відмінно зберігає свої корисні властивості та цілісність після заморожування. Перед цим вимийте і добре просушіть її, і можна заморозити як цілою, так і в перетертому з цукром вигляді.

Журавлину, як і полуницю, необхідно попередньо підморозити в холодильнику. Цю ягоду краще заморожувати в контейнері, адже вона крихка і в пакеті може пом'ятися.

Важливо знати, що заморожені ягоди повинні зберігатися порційно розфасовані, в герметично закритій упаковці в окремому ящику морозильної камери. Зберігати такі заготовки можна протягом року (бажано, щоб на кожній упаковці була бирка з датою). Правильно заготовлені ягоди будуть радувати своїм насиченим смаком всю зиму і весну.