У Полтаві в знеструмленій лікарні провели унікальну операцію на серці

17 грудня 2022 0
Яніна Климань
У Полтаві вперше зробили операцію з корекції гіпертрофічної кардіоміопатії. Оперували в Полтаві в екстремальних умовах під час масованої ракетної атаки, електропостачання забезпечили генератором.

16 грудня у Полтаві вперше зробили операцію з корекції гіпертрофічної кардіоміопатії 62-річній пацієнтці. Оперували в екстремальних умовах  під час масованої ракетної атаки, електропостачання забезпечили генератором.

Гіпертрофічну кардіоміопатію важко діагностувати, вона є однією з причин раптової серцевої смерті. В регіоні один із 500 людей має таку патологію. Про це повідомили у Полтавській обласній військовій адміністрації.

 

Щоб зробити таку операцію, потрібно зупинити серце пацієнта та перевести його на апарат штучного кровообігу. Далі відкривають аорту і через неї забирають надлишкову частину серцевого м'яза. Також проводять пластичну операцію нейтрального клапана. Після операції хворий залишається зі своїм серцем, без синтетичних матеріалів.

 


Після операції у людини зникає симптоматика, небезпека померти раптово. Людина живе повноцінним життям, його тривалість нічим не відрізняється від однолітків.