Наукове дослідження шумового навантаження у Полтаві посіло перше місце на конкурсі зі спеціальності «Автомобільний транспорт»

16 квітня 2021 0

Студентка Навчально-наукового інституту нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Вікторія Вдовіченко перемогла на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт зі спеціальності «Автомобільний транспорт», розробивши практичні рекомендації по зменшенню шумового навантаження у Полтаві на прикладі центральної частини міста.

9 квітня на базі Харківського національного автомобільно-дорожнього університету відбулася підсумкова науково-практична конференція II туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Автомобільний транспорт», у якому власні наукові напрацювання презентували студенти провідних українських закладів вищої освіти. Дослідження та апробація отриманих результатів відбувалися за підтримки та всебічного сприяння високваліфікованих фахівців та досвідчених науковців, співробітників державних наукових установ.

Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України №1457 від 24 листопада 2020 року «Про проведення Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей у 2020/2021 році» Харківський національний автомобільно-дорожній університет є базовим закладом вищої освіти з проведення II туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальностей «Автомобільний транспорт», «Матеріалознавство» та «Цивільна безпека (Охорона праці)».

Конкурсна комісія здійснювала оцінювання, представлення та захист наукових студентських робіт у п’яти предметних секціях:

  • «Автомобілі та трактори»;
  • «Експлуатація та ремонт засобів транспорту»;
  • «Економіка автомобільного транспорту»;
  • «Екологічна безпека комплексу «автомобіль – навколишнє середовище»;
  • «Автомобільна електроніка».

За результатами конкурсу наукова робота студентки Навчально-наукового інститут нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Вікторії Вдовіченко та студентки Одеського державного екологічного університету Анастасії Глод «Обґрунтування зменшення шумового навантаження шляхом зміни транспортного руху (на прикладі центральної частини м. Полтава)» під керівництвом доктора технічних наук, завідувачки кафедри прикладної екології та природокористування Полтавської політехніки Олени Степової і доктора технічних наук, доцента Одеського державного екологічного університету Ангеліни Чугай нагороджена дипломом I ступеня у секції «Екологічна безпека комплексу «автомобіль – навколишнє середовище».

За словами співавторки наукового дослідження Вікторії Вдовіченко, проблема підвищення рівнів екологічної небезпеки щодо факторів шуму і загазованості має соціальний, технічний, екологічний та економічний аспекти. Вона потребує значний зусиль суспільства: спеціальних досліджень, практичних розробок, а також значних цільових витрат. Вихід з складної ситуації, що склалася, переможниця вбачає у застосуванні комплексного підходу до розв’язання екологічних проблем.

«У роботі спробували вирішити актуальне для нашого міста питання зменшення шумового навантаження та створення комфортного середовища існування людини. Авторка розрахувала економічну шкоду, завдану здоров’ю людини транспортним шумом, запропонувала шляхи зменшення шумового навантаження та оцінила ефективність шумозахисних заходів.

Безумовно, у подальшому, плануємо продовжувати дослідження аспектів зменшення шумового навантаження на місцеве середовище. Сподіваємося, що наші рекомендації стануть в нагоді провідним екологам і науковцям, які займаються вивченням проблем транспортного навантаження та шумового забруднення», – прокоментувала науковий керівник, доктор технічних наук, завідувачка кафедри прикладної екології та природокористування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Олена Степова.

Результати студентської наукової роботи науково-педагогічні працівники кафедри прикладної екології та природокористування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» апробують в освітньому процесі при викладанні профільних дисциплін.

Науковці та члени галузевої конкурсної комісії відзначили високий рівень підготовки та презентації студентського наукового дослідження, масштабність проведеної роботи та перспективність використання запропонованих заходів по зменшенню транспортного шуму у великих містах.

Під керівництвом досвідченої науковиці, завідувачки кафедри прикладної екології та природокористування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Олени Степової студенти політехніки цього року здобули кілька вагомих наукових перемог на всеукраїнському рівні – майбутній еколог перемогла на науковому конкурсі з архітектури та містобудування з дослідженням, в якому проаналізувала найнебезпечніші для проживання людини зони Шевченківського району міста Полтави, а студентка, яка досліджувала екологічні ризики у промислових регіонах України, стала переможницею наукового конкурсу з техногенної безпеки.

Вітаємо переможців та наукового керівника, пишаємося досягненнями та вагомими науковими здобутками! Бажаємо подальших успіхів та інтелектуальних перемог!

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»