Фекалії на підлозі та кабінки без дверей: стан туалетів на пляжах міста

22 червня 2021 0
На міських пляжах в Полтаві розташовані відкриті громадські вбиральні, майже всі вони в жахливому стані. У деяких відсутні двері, а фекалії та папір лежить просто на підлозі. Стежити за станом туалетів мають підприємці, які торгують на пляжі.





Фекалії та використаний папір на підлозі, відсутні двері та неприємний запах – саме такий вигляд мають більшість громадських вбиралень на території полтавських пляжів.

"Тут немає туалетів, ми нікуди не ходимо".

"Туалет? Та намагаємося нікуди не ходити".

"Я так намагаюсь, щоб не ходити. Ні в роздягальню, не в туалет, бо в роздягальні теж такі запахи жахливі".

"Я ще на автостанції сходила. У такі туалети я намагаюсь не ходити".

"В туалет? Та взагалі намагаємося ходити в біотуалет, якщо він є, а так шукаємо місця".

"Ми не ходимо в туалет, ми купаємося в басейні".

"Якби там прибирали, хоча раз на тиждень, було краще, бо там напевно не прибирають. Взагалі краще щодня, бо люди проходять туди щодня".

Доглядати за вбиральнями мають підприємці, які торгують на пляжах. Наприклад, на вулиці Зелений острів власник встановив вбиральню самостійно й по можливості там прибирає.

"У такому стані в якому він є я його й обслуговую.Туди висипається й хлорка, й викачується все, й воду заливаємо та всі можливі дезінфектори. Тому що, я теж все це чую й сам ним користуюся. Роблю це, як тільки маю можливість, я викликаю сюди асенізаторські машини, вони приїжджають й викачують все", – розповів власник території Дмитро.

А такий вигляд має третій міський пляж. Туалети тут чисті та й облаштували їх лише два роки тому. Тоді на реконструкцію пляжу витратили 10 мільйонів гривень.

"Щоранку тут прибирають, прибиральниця офіційно щоранку тут й десь з п’ятої й до дев’ятої, а потім приходить ближче до вечора, а вночі закриваємо, щоб тут не хуліганили. Папір сьогодні залишали там новий, вода теж є та й прибираємо ми щодня", – розповів охоронець Василь Воронов.

Інші ж підприємці про це говорять не охоче, напевно через те, що вбиральні виглядають так.

"Їх зобов'язані отримувати підприємці. Пляж і туалетив належному стані. Все це вони беруть на свої плечі. Наскільки я розумію, всі полтавські пляжі закріплені за підприємцями. Якщо відбуваються якісь масові заходи, то місто виставляє біотуалети, а потім їх прибирає", – розповів начальник управління житлово-комунального господарства Сергій Сінельнік.

Через те, що пляжі не облаштовані нормальними умовами користування, більшість людей справляють потреби в річку, говорить екологиня.

"Це пов’язано з тим, що аміак провокує небезпечні порушення в організмі людини, Виникають великі проблеми та таке інше. Й купання в таких небезпечних водах завжди негативно впливає на здоров’я. Тому що по факту ми прийшли оздоровитися, а насправді навпаки ризикуємо собою", – повідомила експертка з охорони водних ресурсів Мар’яна Гінзула.

Наразі в Полтаві два пляжі не відповідають санітарним нормам, знаходяться вони в Київському та Подільському районах міста.