У 2021 році зріс податок за "зайві" квадратні метри у помешканні

19 січня 2021 0
Якщо квартира площею понад 60 квадратних метрів, а будинок понад 120 – до вересня маєте сплатити податок за "зайві" квадратні метри у своєму помешканні. Ціна одного надлишкового квадратного метра – понад 70 гривень.

До 1 липня полтавці, які володіють "зайвими" квадратними метрами, отримають повідомлення, за яким повинні сплатити податок на нерухоме майно. Сплачувати податки на помешкання треба, якщо площа квартири перевищує 60 квадратних метрів, а площа будинку перевищує 120 метрів квадратних. Якщо у власності людини одночасно будинок і квартира, загальна площа помешкання має бути не більша ніж 180 квадратних метрів. В іншому випадку також сплачується податок. А за кожен "зайвий" метр треба буде викласти понад 70 гривень.

"Насправді податок на нерухомість існує вже кілька років. А у 2021 році він збільшився у зв'язку зі збільшенням мінімальної заробітної плати. Оскільки він сплачується за надлишкові квадратні метри відповідно від мінімальної заробітної плати, що встановлена на 1 січня поточного року. Цей податок встановлюється місцевими органами самоврядування, але він не може перевищувати більше ніж 1,5 відсотки від мінімальної заробітної плати", – сказала економістка Юлія Самойлик.

"Стосується податок за надлишкові квадратні метри загальної площі помешкання, а не тільки житлової. "Власне до тих пір, поки податкова не надіслала вам повідомлення-рішення, ви можете не хвилюватися за цей момент. Тобто тільки після того, як ви його отримуєте – виникає обов'язок сплати. Якщо не сплатити, то там дійсно наступають санкції, наступає пеня й найгірший розвиток подій – може дійти й до арешту майна", – розповів адвокат у сфері містобудівного та земельного права Юрій Брикайло.

"Я знаю, що у минулі роки виникали проблеми, бо люди просто необізнані, що вони мають сплачувати цей податок, ніякої квитанції не отримували, через якісь технічні питання й для них це була велика новина, що їм нарахована значна сума", – додала економіста Юлія Самойлик.

Якщо не сплатити податок за "зайві" квадратні метри, порушнику нарахується пеня у розмірі 10 відсотків від заборгованої суми. Є й податок на розкіш – на квартири площею понад 300 квадратних метрів й на будинки понад 500 квадрантних метрів. Складає такий податок 25 тисяч гривень.

Тамара Мордик, Максим Страшко, PTV Полтавське Телебачення