Заборонені матеріали у пабліках: хайп чи зрада?

25 квітня 2022 0
Олександра Іоффе
Масштаби ураження інфраструктурних об'єктів у Кременчуці - результат нехтування інформаційною безпекою держави.

Понад 2 місяці тому Росія розпочала повномасштабний наступ на Україну. За цей час її армії вдалося окупувати частину українського півдня та взяти в облогу Маріуполь. Вже кілька тижнів найгарячішими напрямками уже лишаються Харківська, Луганська та Донецька область.

У Великодній вечір повітряну тривогу оголосили практично по всій території області, а ворожі війська цілеспрямовано завдали ракетного удару по кількох містах Центральної України.Так дев'ять ракет влучили в інфраструктурні об'єкти Полтавської області, про що повідомив голова Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін. Одна людина загинула, семеро отримали поранення. Практично все місто залишилося без гарячої води, а наступний опалювальний сезон опинився під загрозою зриву. Однак, чи ненайбільшу роль в масштабах трагедії зіграли українські блогери, які всупереч забороні публікації інформації з місць обстрілу буквально через кілька хвилин почали поширювати подібний контент.

Трішки вчорашньої хронології з нашого телеграм-каналу:
18:33 по всій області оголошено повітряну тривогу
20:51 відбій повітряної тривоги.За цей час ворожі війська завдали ракетного удару по Кременчуку. Паралельно з цим "Труха" та подібні до неї канали почали викладати відео результатів обстрілу. Навіть після легенького блюру на них можна з легкістю впізнати місцевість та окремі інфраструктурні об’єкти.
20:54 по всій області повторно оголошено повітряну тривогу. Буквально через кілька хвилин стало відомо, що ракети знову влучили у Кременчук. Припускаємо, що окупанти зібрали данні про результати обстрілу, які "люб'язно" надали їм блогери і скорегували вогонь.





Фото з нашого телеграм-каналу

Цей випадок в черговий раз підтверджує, що "Труху" відстежують не тільки українські підписники, але й ворожі розвідники та кремлівські пропагандисти. До того, вони навіть поширюють такі відео у своїх телеграм-каналах на втіху русні, яка ставить вподобайки під кадрами з тілами загиблих дітей та зруйнованими будівлями.

– Щодо зйомок результатів російських ударів, наших військових та наших позицій. Не робіть цього. Ви вбиваєте своїх. А ті, хто всупереч цьому продовжує знімати та викладати – заслужили бойові нагороди Російської Федерації, – підкреслив радник керівника Офісу президента України Олексій Арестович.

Зауважимо, що запуск навіть однієї ракети обходиться російській державі у чималу суму. Так вартість одного «Калібру» на 2015 рік становила 6,5 млн доларів США. Вартість ракети 9М723К5 для "Іскандера" в 2009 році складала 34,3 млн доларів США. А 9М79-1Т комплекс "Точка У" в 2009 році обійшовся державі-агресору в 255-316 тисяч доларів США. Саме такою зброєю російські військові руйнують наші міста та вбивають не лише українських військових, але й цивільних людей.

Так, станом на 24 березня Російська армія випустила по території України понад 1200 ракет. Про це ABC News повідомив представник Пентагону. Припускаємо, що нині ця цифра сягає вже 3000 ракет. І хоча висока влучність російських ракет викликає сумніви, керівництво Росії продовжує витрачати колосальні кошти на подібні обстріли. А завдячуючи нашим блогерам ще й щоразу підвищує успішність таких атак.