У Полтаві планують створити музей науки

28 січня 2022 0
Ольга Семенко
У рамках реконструкції полтавської обласної бібліотеки, планують побудувати Музей науки.

На базі Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.П. Котляревського планують створити Музей науки. Його будівництво вже включили до проєкту реконструкції бібліотеки 2023 року, розповів на пресконференції 28 січня тимчасовий виконувач обов’язків голови Полтавської обласної державної адміністрації Дмитро Лунін.

"У нас уже розробляється проєкт наукової бібліотеки, що знаходиться поряд з державним прапором. У цей простір планують включити Музей науки, але не тільки його. Є ідея створити там простір для розвитку молоді в інших напрямах, зокрема кіберпростір. Тому що наука розвивається в різних сферах", – розповів Лунін.

Для наукової бібліотеки закупили планетарний книжковий сканер, який дасть змогу оцифрувати її фонди й надати доступ до інформації у виданнях, яким кілька сотень років. Щоб звільнити місце для Музею науки, у бібліотеці планують оптимізувати використання простору приміщень. Зокрема оцифрувати й передати до державного архіву на зберігання фонд газети "Зоря Полтавщини", розміщений на першому поверсі бібліотеки. Також планують закупити обладнання для штрихкодування літератури та автоматизації роботи, яку раніше виконували вручну.

Після реконструкції, перші три поверхи бібліотеки пристосують для надання послуг відвідувачам, а фондосховище розмістять на четвертому та п’ятому поверхах.

Нагадаємо, 9 листопада 2021 року Департамент будівництва, містобудування і архітектури Полтавської облдержадміністрації уклав договір на реконструкцію благоустрою прилеглої території будівлі бібліотеки. Там планують створити громадський простір з фонтаном, фігурами для скейтбордистів та лавками. На ці роботи уклали майже 20-мільйонний договір.