Спростування матеріалу щодо зберігання небезпечних відходів на території колишнього заводу "Знамя"

31 березня 2021 0
19 березня 2021 року в ефірі телеканалу PTV вийшов матеріал, у якому йдеться, що на території колишнього заводу "Знамя" досі лежать небезпечні відходи.


Територія колишнього заводу "Знамя" займала велику площу і на ній розташовувалося майно організації. Наразі частину майна продали як юридичним, так і фізичним особам.

Власники викупленого майна оформили користування земельними ділянками. У репортажі, щодо неутилізованих небезпечних відходів, показаний відеоряд іншої частини ділянки заводу "Знамя", яка немає відношення до зберігання небезпечних відходів. У зв’язку з цим, цей матеріал просимо вважати спростуванням. Адже у попередньому репортажі інформація не відповідає дійсності. Поспілкувавшись та переглянувши документи теперішнього користування земельної ділянки відомо наступне.

Частина території, яка показується у сюжеті, перебуває з 2017 року в оренді у підприємства "Атлант" і має адресу Європейська, 183. Наразі там відбувається будівництво. Але перед робіт, згідно із законодавством, потрібно провести ряд експертиз та отримати дозвіл на проведення будівництва. Згідно з документацією, яка наявна у підприємства "Атлант", небезпечних відходів на їхній території немає.

У 2020 році "Полтавський лабораторний центр" проводив проби ґрунту на ділянці, яку орендує "Атлант". Згідно з висновками, показники питомої активності природних (К40, Тh232, Ri 226) та штучних (Сs137) радіонуклідів у відібраних (в точках 1,2, 3, 4) проби ґрунту перебувають в межах показників фонових значень, тобто на цій території будувати можна і вона є безпечною. Згідно з будівельними нормами, майданчик повинен мати спеціальне огородження, що і є на цьому будівництві, щоб забезпечити безпеку ділянці.

Земельна ділянка про яку йшла мова у репортажі, перебуває за адресою Автобазівська. На ній розташоване майно колишнього заводу "Знамя" і власником якого наразі є товариство "Знамя ЛМН". Тобто саме на ділянці ТОВ "Знамя ЛМН" зберігаються небезпечні відходи.