У Ворсклу на Леваді зливають фекалії

08 жовтня 2021 0
У мікрорайоні Левада з міської каналізації зливають фекалії просто у річку. На місці відчувається неприємний запах.



 Білу та смердючу рідину невідомого походження зливають з міського колектора у Ворсклу. Запах фекалій чутно на дальні відстані від води, що привертає увагу перехожих.

"Вчора гуляв у парку, підійшов до води й побачив як тут зливають якусь білу речовину у річку. Там, де зливовий міський колектор. Через зливовий колектор повинна проходити дощова вода, але дощу немає. Білий колір, а запах сильний, насичений каналізаційний", – розповів полтавець Микола Лисогор.

"Я часто тут буваю. Особливо, коли йде дощ, якщо сильний дощ, тоді сюди пливе й папір, ганчірки, вся гидота. А запах такий, що я просто тікаю звідси", – додала полтавка Галина Чекалюк.

 На думку еколога, у Ворсклу течуть фекалії та сеча. Це стає причиною цвітіння води влітку. Саме тоді й рівень кишкової палички у Ворсклі перевищує всі допустимі норми. Ні купатися, ні рибалити у такій воді не можна.

"Аналізуючи те, що ми бачимо, можемо припустити, що це каналізаційні стоки, які потрапляють з мікрорайону Левада до річки. Згідно з нормативами, які існують, в річку не повинна потрапляти жодна вода,навіть дощова без попередньго очищування. Це грубе порушення, за яке треба карати", – повідомив еколог Павло Писаренко.

В інспекції з контролю за благоустроєм повідомили таке.

"Ми повідомили в службу 1580. Також ми направили свого спеціаліста, також направляємо туди спеціаліста з "Водоканалу". Будуть з'ясовувати де тече, звідки тече. Й будемо потім вживати заходів, бо спочатку треба виявити, хто саме злісний порушник", – повідомив заступник начальника інспекції по контролю за благоустроєм Полтави Віктор Булат.

"Стоки із мікрорайону Левада відводять за допомогою каналізаційного колектора, теж аварійного, й перекачується на каналізаційну станцію на вулиці Рогізна. Нині робота цього колектора та відведення стоків з мікрорайону Левада задовільне", – повідомила речниця КП "Полтававодоканал" Ірина Філоненко.

Тож служби міста мають з'ясувати як вийшло, що колектор без очищування потрапляє до річки. Однак обласна екологічна інспекція на перевірку поки що не вийде.

"Якщо це дійсно так, то це порушення чинного законодавства. Заборонено скидати неочищені стічні води у водні об'єкти. На перевірку ми вийти можемо, якщо буде звернення громадянина, щодо порушення вимог природоохоронного законодавства", – повідомив начальник відділу державного екологічного контролю земельних ресурсів в Полтавській області Олександр Сакало.

За порушення природоохоронного господарства діє адміністративна та кримінальна відповідальність.