Минулий рік видався одним із найспекотніших за весь період спостережень

11 січня 2022 0
Минулий рік був одним із найспекотніших у світі за весь період спостережень. Через глобальне потепління частішають випадки природних катаклізмів: посухи та повеней, а таких було багато торік на Полтавщині.





Минулий 2021 рік став одним із найспекотніших за всю історію спостережень. Полтавці кажуть, що помічають, як змінився клімат в Україні за останні 10 років.

"Звісно хочеться, аби були плюси й можна було легко вдягатися. І добре, що йде глобальне потепління, тому що раніше у нас були зими -30, а зараз -5, і всі такі: "О Боже, як холодно, і що мені одягти?". На мені зараз термобілизна, зверху шерстяний светр, кофтина, шапка. Так що хочеться турецької зими", – розповіла полтавка Катерина Лупаєнко.

"Глобальне потепління – це проблема. У природі все задумано було так, що має бути певна температура влітку, і певна взимку. Це потепління – воно штучне, це проблема", – сказав полтавець Олександр.

"Впевнена в тому, що наш клімат змінюється просто катастрофічно. А нам всім треба приділити цьому неабиякої уваги, тому що це буде мати дуже серйозні наслідки", – розповіла полтавка Світлана Макієнко.

Перші п'ять місяців минулого року були істотно холоднішими, ніж в останні роки, але за показниками з червня по жовтень, 2021 увійшов до четвірки найспекотніших.

Однак в Україні 2021 рік не бив температурні рекорди. Особливо аномальним виявився 2020 рік.

"Останні 10, навіть останні 5 років, за виключенням 2021 року були якраз найтеплішими на планеті, в Україні та північній кулі також. Ми можемо говорити, що у нас майже не було зими у 2020 році. Тому 2021 рік і можливо 2022 вони виявляться не такими аномальними, як останні 5 та 10 років до цього", – повідомила завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного Інституту Віра Балабух.

Через зміни температур, збільшується кількість природних катаклізмів – це паводки та посухи. Зокрема у Полтаві влітку минулого року було особливо багато опадів.

"Якщо брати конкретно України, то ми бачимо, що зміни аномальні. І вже важко передбачити, яке буде літо, якою буде зима. Ті, середньорічні показники, на яких раніше все будувалося, вони зараз не так гарно працюють, як раніше. Дійсно, підвищилася аномальність всіх природних явищ", – повідомив еколог Володимир Калініченко.

А от найближчими днями в Україні очікується значне похолодання, тож одягатися варто тепліше.

"Буде стрімке зниження температури, завтра протягом доби морози будуть 10-15 градусів в цих межах, потім в ніч на четвер навіть 11-18, можуть бути такі показники. Після стрімкого похолодання у нас очікується доволі інтенсивне потепління, тепла повітряна маса до нас буде надходити із Заходу, і вона витіснятиме весь холод з території України", – розповіла синоптик Наталія Птуха.

А вже під кінець тижня на всій території України очікується відлига.