Водії не пропускають екстрені служби на виклик

28 січня 2022 0
У Полтаві водії не пропускають автівки екстрених служб. На виклик бригада має доїхати за десять хвилин. Керманич, який порушує правила й не пропускає автівки спецслужб, має сплатити штраф у розмірі 510 гривень.



10 година ранку до швидкої надходить повідомлення про терміновий виклик на іншому кінці міста. Бригада одразу збирається та виїжджає зі станції.

 Не дивлячись на сніг або затори водію доїхати до пацієнта необхідно за 10 хвилин. Він вмикає сирену, щоб інші керманичі його пропустили. Проте на звуки швидкої реагують не всі.

"Оце рух, ще й дорога яка.

Хто поважає швидку допомогу, той пропускає. А хто ні, той показує жести",
– розповів водій виїзної бригади Олександр Несват.

Для бригади головне встигнути вчасно приїхати до пацієнта, адже кожна хвилина на вагу життя.

"Випадки різні, досить часто бувають проблеми з серцем, підвищений тиск, інфаркти, інсульти, ДТП, різні ножові поранення, вогнепальні", – зазначила лікар виїзної бригади Тетяна Блоха.

Якщо пацієнта потрібна госпіталізувати, то в машині є все необхідне для того, щоб врятувати його життя. Однак до лікарні також треба доїхати швидко.

В машині: спеціальні апарати для подачі розчинів з ліками або інкубації, шприци та розчини.

"Дуже багато необхідних речей, які нам потрібні. Це – тримач для голови, щит. При дорожньо-транспортних пригодах, при травмах спини використовуємо. Також є кисневі балони", – прокоментувала фельдшер виїзної бригади Світлана Скляр.

Самі водії запевняють, що готові поступитися дорогою.

Потрібно дорогу давати. Заїхати на право та стояти, дати дорогу. А якщо зі звуком звичайно треба дорогу звільнити, – сказав водій Григорій.
Де? запитали ми.
– Де хочеш, зліва, справа. Дати дорогу людині, – відповів водій Григорій.

"Тікати, куди бачиш. Їжджу багато, так що часто, зараз швидких багато. Є такі, що не поступаються, їдуть на пролом", – зазначив водій Денис.

Зупинитися та прийняти справа, – сказав водій Євген.
– Як часто зустрічаєте швидку на дорогах? запитали ми.
Останнім часом дуже часто, – відповів водій Євген.
– Що Ви робите?перепитали ми.
– Зупиняюся. І приймаю справа. По перше, це правило, а по друге, швидка поспішає, значить вона запізнюється, – додав водій Євген.

"Потрібно поступатися. Бо може швидше доїде, виклик швидше буде. У мене жінка медик, знаю, що треба рятувати людей. Навіть долі секунди вирішують долі", – зауважив водій Микола.

Однак в реальності бачимо іншу картинку.

"Потрібно пропускати спецтранспорт з сигналом. У випадку, якщо це маячок синього кольору та звуковий сигнал, то водії мають надати дорогу такому транспортному засобу, якщо вони рухаються з ним у попутному напрямку", – розказала речниця патрульної поліції Наталія Костильова.

Водії, які порушують це правило дорожнього руху отримують штраф у розмірі 510 гривень.