Полтавська станція переливання потребує крові всіх груп та резусів

06 січня 2022 0
Через святкові дні, кількість охочих здати кров зменшилася, тож обласна стація переливання крові потребує всіх груп та резусів. Але бути донором може не кожен, бо перед тим, як здати кров, необхідно пройти ретельну перевірку під наглядом лікарів.



Полтавська обласна станція переливання крові у пошуках донорів. Через святкові дні, кількість охочих здати кров зменшилася, але попит як і раніше лишився на високому рівні. Віталій Михайлик є донором понад чотири роки.

"Кров омолоджується, організм звикає до втрати крові й в разі непередбачуваної ситуації, мій організм може витримати. По-друге, я ходжу сюди, тому що донорство рятує життя. Лікарі кажуть, що одна здача крові може врятувати два-три життя", – розповів донор Віталій Михайлик.

"Випала така нагода, що знайомому мого друга дуже потрібна кров, сподіваюся що я врятую його життя", – сказала донор Діана Микитенко.

Потрібні також і донори тромбоцитів, що необхідні для людей з онкологічними захворюваннями.

За дві доби до здачі крові необхідно відмовитися від алкоголю, цигарок та медикаментів. Також треба дотримуватися дієти: не вживати жирного, жареного та яєць.

"Перед здачею ми дізнаємося групу крові донора й гемоглобін, аби допустити або не допустити їх до здачі", – сказала медсестра Марина Кульбашна.

Наразі станція переливання крові потребує всіх груп та резусів.

"Дуже багато відпочивальників, але лікарні не йдуть у відпустки. Лікарні потребують крові, хворі потребують крові, кожен день, кожну годину", – повідомила виконувачка обов'язки завідувачки відділу заготівлі крові та її компонентів Інна Івахно.

Якщо бажаєте здати кров, ваша вага має бути не менше 50 кілограмів, також у донора не має бути хронічних захворювань та оперативних втручань. Заборонено здавати кров жінкам в період менструація та під час вагітності.