Морги Полтави переповнені померлими від коронавірусу

12 листопада 2021 0
Вже понад місяць у Полтаві та області все частіше помирають хворі на коронавірус. В обласний морг щодня привозять близько 10 людей. У закладі кажуть, що під час розтину одразу розуміють, що людина померла саме від коронавірусу.



Морги Полтави переповнені померлими від коронавірусу. Тіла цих людей зберігають окремо від інших, усі в чорних пакетах, які перешкоджають інфікування персоналу та патологоанатомів, які проводять розтин померлого.

В обласне патологоанатомічне бюро щодня пробує близько 10 померлих від коронавірусу. Тіла на зберігання лишають на три дні.

Юрій Прогунов патологоанатомом працює 23 роки, але стрімке зростання смертності від інфекційної хвороби бачить вперше.

"Я б сказав, що морг переповнений і це протягом останнього місяця. 4-5 тижнів морг переповнений. І кожен день. Немає такого як було влітку, літом було мало", – повідомив лікар-патологоанатом Юрій Прогунов.

Під час розтину легені померлого беруть на гістологічне дослідження, так і підтверджують коронавірус у померлого.


"Якщо звичайні легені м'якенькі, мають вигляд сірувато-рожевуватий, то легені при пневмонії, мають або буро-червоний колір або темно-червоний колір", – розповів лікар-патологоанатом Юрій Прогунов.

У приміщенні, де зберігають тіла померлих від коронавірусу, все дезінфікують, навіть запахів немає. А хоронять людей з коронавірусом також у мішках, аби не заражати рідних.

"Коли наша машина виїжджає на виклик, вони вже везуть з собою спеціальний дезінфікуючий розчин, тіло обробляють у лікарні. Після цього їх кладуть у спеціальні мішки, які ви бачили, і які ми закупили у достатній кількості. Після цього мішок обробляють ззовні, й тіло транспортують соди. Смерть вона тільки у кіно красива, в житті це дуже не гарний процес", – повідомив начальник патологоанатомічної служби Полтавської області Вадим Українець.

А в інфекційну лікарню хворих госпіталізують щодня. Всі тяжкі й киснезалежні.

"За останній місяць зросла кількість захворювань і кількість госпіталізацій також. Ми на 80-90 відсотків заповнені хворими. У нас зараз на лікування перебуває молодий хлопець 24 роки. Його госпіталізували вночі із сатурацією 70", – повідомила заступниця головного лікаря з медичної частини обласної інфекційної лікарні Людмила Волошина.

"Протягом останнього тижня фіксують понад 1000 нових випадків захворювання і понад 20 людей помирає за добу, в один день було зареєстровано 46 померлих. Ніхто нічого не вигадує, насправді люди хворіють, перебіг важкий, стосується це і молоді", – повідомила керівниця обласного центру громадського здоров'я Полтавської обласної ради Ніна Дурдикулиєва.

Смертність від коронавірусу помолодшала. Торік помирали люди віком за 70 років, а зараз летальні випадки трапляються із 45-річними. Майже всі померлі мають надлишкову вагу та супутні хвороби.