До кінця року зросте ціна на вершкове масло

26 листопада 2021 0
Ціна на вершкове масло варіюється від 160 до 250 гривень. Проте до кінця року вона зросте. Деякі полтавці сумніваються в якості вершкового масла на прилавках й роблять його власноруч.


За рік вершкове масло здорожчало на понад 20 гривень за кілограм, проте ціна буде рости й надалі. Зараз вартість продукту варіюється від 160 до 250 гривень.

"Орієнтовно до кінця року вартість може зрости на 3-5 відсотків, що додасть близько 7-12 гривень за кілограм", – розповів аналітик Асоціації виробників молока Володимир Андрієць

На полтавських ринках люди вже відчули здорожчання.

"Ціна зросла на 100 відсотків. Раніше була 20, а зараз 40", – сказала продавчиня Лариса.

"Ну якщо це нормальне масло, то ціна прийнятна, а якщо ж там половина води. Іноді думаєш, чи є там те масло взагалі", – розказала покупчиня Світлана Рябовол.

"Якщо навіть здорожчає, то однаково будемо купувати. Мені головне, щоб воно було якісне", – зазначила покупчиня Людмила.

"Поки що доступно, але взагалі-то я багато масла не вживаю. Ну а якщо буде дорожче, то будемо купувати", – додав покупець Дмитро Скринник.

"А що ж будемо робити? Все одно будемо купувати", – прокоментувала покупчиня Людмила Іванівна.

А ось Оксана Скок вирішила не купувати масло, а робити його власноруч. Цією справою жінка займається вже понад два роки. В процесі роботи використовує вершки, які робить сама з цільного молока.

"Для того, щоб зробити один кілограм масла потрібно приблизно 20 літрів молока. І тут потрібно врахувати, що середня ціна якісного молока близько 15 гривень за кілограм. Тобто, 300 гривень необхідно для того, аби виготовити масло", – сказала виробниця масла Оксана Скок.

Основною причиною зростання ціни вершкового масла стало здорожчання молока.

"Тут є ряд факторів, які пов'язані й з роботою фермерських господарств, і з сільськогосподарською політикою. Будь-який харчовий продукт виробляється на обладнанні й звісно для цього потрібні певні ресурси: потрібна електроенергія та опалення. І це все також впливає на вартість товарів", – зазначила кандидат технічних наук, товарознавиця Аліна Ткаченко.

А також ціна на вершкове масло підвищується у зв'язку з тим, що постійно зростає мінімальна заробітна плата.