У Полтаві на 36 відсотків зростуть тарифи на тепло

14 липня 2021 0
Подорожчання ціни на тепло очікує полтавців вже цього опалювального сезону. Тариф не переглядали кілька років поспіль, через це він зросте на третину.





Вже восени цього року тарифи на тепло у Полтаві можуть зрости щонайменше на 36 відсотків.

"У наступному опалювальному сезоні відбудуться доволі істотні збільшення вартості. Середньостатистично називалось 36 відсотків, але це оцінна вартість оскільки йшлося не про "Полтаватеплоенерго", а в цілому про регіон", – сказав Олександр Циганок, прессекретар "Полтаватеплоенерго".

Полтавці з жахом рахують майбутні витрати.

"Тарифи ростуть дуже швидко, ціни так само. Якщо порівнювати із зарплатнею, то вона не росте таким чином, щоб одразу покривати всі ці витрати. Я плачу 1300-1400, то якщо на 40 відсотків підвищиться, то у мене за опалення за місяць буде в середньому дві тисячі",– сказав полтавець Олексій Довгаль.

"Плачу за трикімнатну квартиру 1800 гривень, ще у мене пільги є", – поділилася полтавка Ніна Шигайло.

"Насправді це дуже обтяжує, дуже важко платити навіть зараз. А якщо піднімуться, то це зовсім погано", – прокоментувала полтавка Антоніна Буколова.

Підвищення тарифів відбувається через те, що зростає вартість на газ.

"Протягом останніх двох років юридично були моменти, які не дозволяли змінювати тарифи. Оскільки зростає вартість природного газу, а він складає 60-70 відсотків від тарифу, то відповідно повинні були змінюватися і тарифи на послуги теплопостачання. Враховуючи те, що цей механізм був заблокований кілька років, в нас складеться ситуація, що буде досить різке підняття", – прокоментував експерт аналітичного центру Асоціації міст України Олег Гарник.

Співвласникам багатоквартирного будинку потрібно розуміти, що платіжки за опалення їм приходять відповідно до показників загальнобудинкового лічильника.

"Енергоефективні заходи, які варто впроваджувати в будинку, щоб зменшити платіжку за опалення: встановити індивідуальний тепловий пункт, встановити балансувальні клапани на системи опалення, замінити та утеплити трубопроводи, замінити вікна на сходових клітинах, замінити двері. Загалом впровадження всіх цих засобів може зменшити платіжку за опалення практично вдвічі",– розповів енергоаудитор Володимир Колієнко.

Комунальні експерти стверджують, що цьогорічне зростання тарифів далеко не останнє.