Американська програма ленд-лізу наблизить перемогу України

09 травня 2022 0
Олександра Іоффе
НАТО та США і вже найближчим часом нададуть Україні зброю, паливо та продовольство.

Майже три місяці в Україні триває повномасштабна війна. За цей час увесь цивілізований світ посильно долучився до боротьби з російськими нацистами. І поки наші бійці стримують ворожу навалу, керівництво країн-партнерів активно підтримують наш збройний та гуманітарний потенціал. Так, уряд США, в якості виключення, вперше за 80 років ухвалив програму ленд-лізу. Попередньо його застосовували лише раз – для підтримки армій союзників у Другій світовій війні. Це сигналізує про те, що США і Захід вважають російську загрозу винятково серйозною. Нині, відповідно до програми, Україна отримає допомогу на суму 700 млрд доларів. Зауважимо, що ленд-ліз перекладається з англійської як"давати в борг і в оренду" (Lend Lease). Тобто, Україна зможе отримати військову техніку та озброєння в оренду, а заплатити за них вже після перемоги. Або просто віддати вцілілу техніку назад.
Для України така підтримка передусім означає: • допомога Україні стане пріоритетним завданням в оборонній та безпековій сферах США; • після її ухвалення ЗСУ зможуть придбати у США будь-яку зброю, за власним вибором. • скоротиться термін надання військової допомоги українським військовим; • значно розшириться той спектр допомоги, яка вже надається Сполученими Штатами;
Варто розуміти, що виконувати програму ленд-лізу буде не лише США, але й ключові союзники НАТО. І масштаби допомоги будуть в рази більші, аніж поточні поставки протитанкових і легких зенітних ракет, мобільної артилерії та військових безпілотників. Це передусім і значна підтримка у гуманітарному секторі: продовольство, паливо, медичне обладнання та інше, аби Україна й надалі могла ефективно боротися з Росією.