У Полтаві на літній майданчик, де відпочивали люди, впало дерево

14 червня 2021 0
На вулиці Соборності дерево впало на літній майданчик. Доглядають за насадженнями комунальне підприємство "Декоративні культури", але спилюють дерева тільки в тому випадку, якщо отримають на це розпорядження. На центральній алеї ще кілька аварійних дерев.




Кілька секунд й під гілками дерева могли опинитися відвідувачі закладу на вулиці Соборності. Дерево впало внаслідок сильного пориву вітру. На щастя ніхто не постраждав, пошкодилася тільки конструкція.

"В основному постраждав каркас та столи, але головне, що всі живі. Навіть посуду не багато, одна тарілка й чайник. тут кожен рік спилюють дерева, але минулого року жителі відстояли й дерева не спиляли, але вже спиляли те, що впало", – розповів працівник закладу Максим Денищич.

Й такі аварійні дерева не лише на цій вулиці. У самому центрі міста чимало рослин потребують відновлення

"Ми бачимо явне аварійне дерево. Тому що, одна частина в зелені, а інша частина має сухостійні ознаки. А це дерево вже не зберегло свій стандартний вигляд. Тут вже відбувалися санітарні рубки й, наприклад, це дупло могло стати приводом початку санітарних рубок. Потрібно видаляти дерево повністю, викорчовувати коріння й саджати нове дерево", – вважає екологиня Ольга Макеєва.


За станом дерев в місті стежить комунальне підприємство "Декоративні культури". Цьогоріч вони отримали три мільйони гривень на утримання зелених зон. Але аварійні дерева спилюють тільки в тому разі, якщо мають таке доручення.

"Спочатку треба визначити аварійне дерево чи ні, для цього управління житлово-комунального господарства створює спеціальну комісію по обстеженню. З залученням спеціалістів з обласної екологічної інспекції. Далі дають доручення, ставлять в чергу і спилюють", – директор КП "Декоративні культури" Сергій Сілаєв.

Тож якщо чергове дерево впаде на літній майданчик чи іншу приватну власність, то відшкодовувати завданні збитки ніхто не буде.

"Дерево впало внаслідок непередбачуваних обставин, тобто через природні катаклізми. Якщо ж в гарну погоду, це було б підставою знаходити організацію на балансі якої воно перебуває. Й тоді можна було б вимагати стягнень. А це сталося внаслідок природних обставин, тому підстав немає", – розповів юрист Богдан Яненко.

За цей рік в місті вже впало кілька великих аварійних дерев. Наприклад, два місяці тому на дитячий майданчик обвалилася тополя, а місяць тому гілка пошкодила автівку.