Завершили досудове розслідування щодо 37-річного хакера з Полтави, який організував кібермережу Avalanche

31 серпня 2021 0
Олена Кулага
Слідчі Нацполіції завершили досудове розслідування щодо хакера з Полтави. Чоловікові загрожує до 12 років ув'язнення.

Слідчі Головного слідчого управління Національної поліції України закінчили досудове розслідування у кримінальному провадженні, за яким 37-річного жителя Полтави підозрюють у причетності до міждержавної злочинної групи, яка створила кібермережу Avalanche. Про це повідомили на сайті Національної поліції України.

Поліціянти встановили, що до складу злочинної групи увійшли громадяни України, Грузії та Румунії. Avalanche охоплювала всесвітню мережу серверів через яку розміщували та розповсюджували різні типи шкідливого програмного забезпечення і здійснювали махінації з відмивання коштів. 

Використовуючи мережу Avalanche шляхом інфікування комп’ютерів шкідливим програмним забезпеченням, зловмисники заволоділи коштами суб’єктів господарської діяльності, які розташовані на території Сполучених Штатів Америки. Таким чином, зловмисники привласнили 721 тис. доларів США. Зокрема 334,5 тис. доларів США, легалізували на території України.

До розслідування залучили правоохоронців України, США, Німеччини, Румунії, Грузії та інших країн.  Діяльність мережі Avalanche ліквідували у 2016 році. Тоді ж затримали й організатора, але йому вдалося зникнути. Пізніше полтавця оголосили у міжнародний розшук.  

У лютому 2018 року полтавського хакера, якого розшукували правоохоронці 30 країн світу, затримали у Києві.  

Жителя Полтави підозрюють у вчиненні правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж), ч. 4 ст. 190 (заволодіння чужим майном шляхом обману, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) Кримінального кодексу України.

Йому загрожує до 12 років позбавлення волі. 

фото: Національна поліція України