Покупався в річці та помер: яку небезпеку для полтавців приховують прісні водойми

21 липня 2022 0
Олександра Іоффе
Відпочивальникам варто уважніше придивитися, де саме вони купаються та відслідковувати у себе тривожні симптоми.

Цьогоріч відпочинок біля води для більшості українців перетворився на типове дозвілля поблизу місцевої річки чи озера. І хоча використання плавзасобів у деяких областях, зокрема Полтавській, перебуває під забороною купатися у нас в регіоні поки ще можна. Але відпочинок поблизу прісних водойм небезпечний не лише мінами та наявністю поблизу стратегічних водних чи інфраструктурних об’єктів. Значну загрозу здоров’ю людини становлять й різноманітні збудники хвороб та віруси, які можна підчепити просто покупавшись в річці чи озері.

 

Тож, для вашої безпеки, ми підготували підбірку з п’яти найпоширеніших хвороб, якими можна захворіти після відпочинку поблизу прісних водойм.

 

Холера

 

Холера — це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією-збудником.

 

Заразитися холерою можна через потрапляння в ґрунтові води та водойми забруднених стоків, що містять калові та блювотні маси. Холерні вібріони можуть потрапити в організм через відкриті ранки або разом із водою. Проте 80-90% випадків холери, за даними ВООЗ, проходить у легкій чи середній формі. Зазначимо, що бактерії холери можуть вижити і в морській воді, а деякі навіть і у йодованій.

 

Першими симптомами холери є діарея, блювота, болі у животі.

Також характерними ознаками холери є:

частий, до 10 і більше разів на добу, пронос. При цьому людина втрачає  багато рідини — до 20 літрів на добу. У результаті втрати рідини відбувається згущення крові і зневоднення організму;

через втрату з рідиною мікроелементів з'являються м'язові судоми, частіше за все — починаючи з литкових м'язів;

загострення рис обличчя, очі западають, синіють губи і вушні раковини;

холодна шкіра (холера — одна з небагатьох інфекцій, що супроводжуються нормальною або навіть зниженою температурою тіла);

шкіра втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»);

задишка, різка слабкість.

Зауважимо, що при ранній діагностиці і правильному лікуванні холера виліковна. Але зволікання з медичною допомогою може призвести до тяжкої та болісної смерті від зневоднення.

Лептоспіроз

Збудники лихоманки – лептоспіри чудово почуваються саме в прісній воді. Тому, найбільший ризик підхопити лептоспіроз у річці чи озері.Але прісні водойми, не єдине джерело зараження. Лептоспіри живуть також і у вологому ґрунті та активно розмножуються при температурі 22 градуси та вище.

 

Зазвичай лептоспіри потрапляють у воду з фекаліями тварин (щурів, собак, свиней) і можуть зберігатися там до 25 днів. Заразитися на лептоспіроз можна під час контакту води зі слизовими оболонками людини. Характерною ознакою лептоспірозу є швидке протікання захворювання, тяжкі ураження нирок та печінки, а також високий відсоток смертельних випадків.

 

Спочатку лептоспіроз проявляється як звичайна застуда: виникає температура, кашель, пирхота в горлі.
Запідозрити лептоспіроз допоможуть кілька характерних симптомів. Це перш за все біль у литкових м'язах (задня частина гомілки). Зазвичай він посилюється при пальпації. А за серйозного перебігу хвороби через страшний біль хворий не може навіть встати.

Також гострий больовий синдром проявляється й у м’язах живота. Окрім цього червоніють/жовтіють склери та темніє сеча. Перше це показник ураження печінки, а друге – ураження нирок.

Річ у тім, що смертельним ускладненням лептоспірозу є розвиток ниркової, рідше — нирково-печінкової недостатності. В обох випадках це майже 100 % летальність.


 

Ентеровірусна інфекція

 

Ентеровірусна інфекція – гостре інфекційне захворювання, небезпека якого полягає на тому, що ентеровіруси вирізняються високою стійкістю в зовнішньому середовищі, здатні зберігати життєздатність у воді поверхневих водоймищ і вологому ґрунті до декількох місяців.

Віруси можуть викликати у людини нудоту, блювання, діарею, лихоманку, висипи, ангіну, кон'юнктивіт. У важких випадках розвиваються менінгіт, міокардит, перикардит.

 

Зазвичай захворювання починається одразу починається з підвищення температури до 39ºС, головного болю, блювоти, болю в животі, попереку, катаральні прояви (нежить, біль в горлі) іноді, в тяжких випадках виникає судомний синдром.

До інших проявів ентеровірусної інфекції відносяться ураження оболонок серця, гепатити, сепсис. Менш небезпечні форми ентеровірусної інфекції у виглядів трьох добової лихоманки з висипом або без, герпетичної ангіни, везикулярного фарингіту, кон’юнктивіту, гастроентериту та інше.

Через те, що симптоми захворювання неспецифічні та схожі на прояви гострих респіраторних вірусних інфекцій, при їх появі слід негайно звернутись до лікаря для встановлення діагнозу та призначення відповідного лікування.

 

 

Грибкові інфекції

Інфекції потрапляють у воду від заражених людей, тварин, птахів чи гризунів.

 

У відкритому водоймищі дуже легко можна підхопити грибок, який в наслідок уражає шкіру, стопи і статеві органи. Небезпека і складність грибків полягає у тому, що можна уповільнити їх розвиток, але повністю знищити ні. До того ж вони люблять часто рецидивувати, за найменшого погіршення стану організму чи банального стресу.

Такі захворювання розвиваються повільно та мають характерні виражені зовнішні ознаки. При цьому у людини хороший фізичний стан, вона не відчуває болю.

 

Вірусний гепатит А

Заразитися гепатитом А можна через брудні руки, воду та недостатньо оброблені продукти харчування. Перші симптоми захворювання проявляються через 30 днів після зараження. Симптоми: погіршення самопочуття, біль у правому підребер'ї, підвищення температури тіла, зміна кольору сечі.

 

 

Що робити, щоб не заразитися після купання у водоймі

Не варто купатися у водоймах, розташованих біля очисних споруд, ферм, заводів, у паркових зонах (там вигулюють собак) та біля яких є табличка “Купатися заборонено”.

Небезпечно купатися у водоймищі з водоплаваючими птахами, оскільки там може бути багато паразитів та мікробів.

Не можна купатися у водоймах, які цвітуть чи мають неприємний запах.

Після повернення додому обов'язково слід прийняти душ та обробити усі подряпини, рани чи садна антисептичними розчинами.

У разі вмотивованої підозри на інфікування однією з вищеперелічених хвороб негайно звернуться до лікаря та розпочніть медикаментозне лікування. Лише так хвороба мине з найменшою шкодою для вашого організму.