Змінили запобіжні заходи учасникам угруповання, яких обвинувачують у виготовленні та збуті психотропів у Полтаві

11 листопада 2021 0
Тетяна Наказненко
В Октябрському райсуді Полтави змінили запобіжні заходи учасникам злочинного угруповання, яких обвинувачують у виготовленні та збуті психотропних речовин в обласному центрі.

11 листопада Октябрський районний суд Полтави, розглядаючи клопотання прокурора про продовження запобіжних заходів шести учасникам злочинної групи, обвинувачених у вчиненні злочинів у сфері обігу наркотичних засобів та психотропних речовин, визначив організатору групи розмір застави у розмірі 227 тис. грн, як альтернативу запобіжному заходу у виді тримання під вартою, а одному з учасників групи змінив запобіжний захід на домашній арешт. Про це повідомили у пресслужбі Полтавської обласної прокуратури.

Нагадаємо, досудовим розслідуванням встановили, що наприкінці 2019 року 38-річний полтавець створив організовану групу для спільного зайняття злочинною діяльністю.

Учасники групи налагодили постачання наркотичних засобів (трамадолу) та психотропних речовин (метамфетаміну) в особливо великих розмірах, а також їх подальший безперебійний збут у Полтаві через розгалужену мережу з метою незаконного збагачення. Надалі це стало єдиним джерелом доходу вказаних осіб, повідомили у пресслужбі прокуратури.

До складу групи організатор залучив своїх знайомих, з якими тривалий час підтримував приязні стосунки.

Заборонені речовини виготовляли в лабораторії, облаштованій у квартирі будинку в одному з населених пунктів Київщини. Із сусідньої області до Полтави психотропні речовини особи пересилали або перевозили особисто та надалі розфасовували й розповсюджували шляхом "закладок". При цьому учасники злочинної групи вживали усіх необхідних заходів конспірації, визначених організатором: постійна зміна банківських карток, які використовувалися для отримання оплати за реалізовані заборонені речовини, номерів мобільних телефонів тощо.

Організатора та учасників групи обвинувачують у незаконному виробництві, виготовленні, придбанні, зберіганні, перевезенні з метою збуту, а також незаконному збуті наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів, використанні коштів, здобутих від незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів, прекурсорів, вчинених повторно за попередньою змовою групою осіб, у великих розмірах, незаконному виробництві, виготовленні, придбанні, зберіганні, перевезенні, пересиланні прекурсорів з метою їх використання для виробництва або виготовлення наркотичних засобів чи психотропних речовин, вчинених організованою групою, виготовленні та використанні обладнання, призначеного для виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів (ч. 3 ст. 27, ст. 307, ч. 2 ст. 306, ч. ч. 2, 3 ст. 307, ч. 3 ст. 311, ч. 2 ст. 313 Кримінального кодексу України).

У вказаному кримінальному провадженні 60 епізодів.  

Крім цього, організатор групи є обвинуваченим у порушенні правил безпеки дорожнього руху, що заподіяло потерпілому тяжкі тілесні ушкодження (ч. 2 ст. 286 Кримінального кодексу України). Унаслідок аварії, поранився чоловік та пошкоджені п’ять автомобілів. Судовий розгляд кримінального провадження триває в іншому суді (Київському районному суді міста Полтави).