Вартість хлібу в Україні досягла рекордних показників

08 лютого 2022 0
З лютого в Україні хліб коштує близько 26 гривень, що на дві гривні більше ніж у січні. Житній хліб у супермаркетах коштує близько 32 гривень. Не зважаючи на підвищення цін, полтавці хліб продовжують купувати. Однак обирають магазини з цінами дешевше.




В Україні подорожчав хліб. З лютого вартість досягла рекордного рівня. За останні п’ять років – до 26 гривень за буханку, що на дві-три гривні дорожче, ніж минулого місяця. Подекуди позначки сягають до 32 гривень за хлібину.

"Чорний та білий хліб подорожчав десь на півтори гривні, ми не знаємо, що з цим буде далі. Люди деякі обурюються, не розуміють чому він подорожчав, інші ж все одно купляють, бо, що робити хліб потрібен всім", – розповіла продавчиня Валерія.

"Подорожчав хліб й купляти стали трохи менше. 12 гривень білий хліб, 15 – чорний", – зазначила продавчиня.

Деякі полтавці від хліба вже відмовляються. Інші обирають магазини з цінами дешевше.

"Я беру найдешевший за 16 гривень, він бездріжджовий. Звичайно на смак він не дуже, мене десь на тиждень його вистачає, більше собі дозволити я не можу".

"Я дуже мало його їм і лише чорний, але те, що подорожчав, звичайно, відчуваю".

"Нереальна ціна на хліб".

"Воно все дорожчає, але на хліб майже не звертаю увагу, мене пальне більше турбує".

"Десь на дві-чотири гривні подорожчав, це для нас дуже багато, в мене пенсії навіть двох тисяч немає".

"Дуже важко з такими цінами, пенсію не збільшують, а ціни всі ростуть".

Приготувати хліб можна й самостійно, однак так він вийде ще дорожчим. Одна хлібина вагою 500 грамів обійдеться у 35 гривень.

"Ми використовуємо якісне борошно, через те, що ми приватна пекарня, ми на продуктах не економимо. Потрібні також дріжджі, сіль, цукор та сироватка, завдяки чому хліб виходить ідеальним", – зазначив шеф-кухар Анатолій Павлов.

На подорожчання хлібу впливає підвищення тарифів на електроенергію та собівартість інгредієнтів, яка щомісяця теж зростає.

"Ми теж це відчули трошки, але поки тримаємося", – додав шеф-кухар Анатолій Павлов.

Надалі вартість хлібу буде тільки зростати.

"Прогноз зростання цін на хлібобулочні вироби становитиме від 10 до 25 відсотків. Це пов’язано зі зростанням цін на енергоносії, добрива та збільшення мінімальної заробітної плати", – зазначив економіст Олександр Калініченко.

А вже за пів року ціна однієї хлібини в Україні може становити 50 гривень.