Відтепер в Україні іспити на водійські права можна складати необмежену кількість разів

02 серпня 2023 0
Яніна Климань
Самопідготовка та необмежена кількість спроб – нововведення в порядку складання іспитів у сервісних центрах МВС.

З 1 серпня складати практичний іспит для отримання посвідчення водія можна необмежену кількість спроб протягом двох років з дня видачі свідоцтва про закінчення практичної підготовки. До цього кількість спроб обмежувалась трьома. Ці зміни передбачені наказом № 443 Міністерства внутрішніх справ.

За словами заступника Міністра внутрішніх справ Богдана Драп’ятого, скасування трьох спроб для складання практичного іспиту покликане знизити моральний бар’єр для кандидатів, мінімізувати потенційний корупційний ризик та утвердити орієнтованість на об’єктивну оцінку здібностей кандидата для керування транспортним засобом.

Також оновились терміни, коли можна складати іспити повторно. У разі, якщо кандидат у водії не склав теоретичний або практичний іспит в сервісному центрі МВС, то наступний такий іспит призначається не раніше, ніж через 10 календарних днів. Рахувати варто починаючи з наступного дня після невдалого складання іспиту. Тобто, тепер є більше часу на повторення матеріалу або на додаткові заняття, аби підготуватись краще до наступної спроби.

Якщо кандидат у водії не склав теоретичний іспит протягом одного року з дня видачі свідоцтва про закінчення теоретичної підготовки, то така особа допускається знову до теоретичного іспиту в сервісному центрі МВС після проходження теоретичної підготовки в навчальному закладі та підтвердження такої підготовки новим свідоцтвом про закінчення підготовки.

Якщо кандидат у водії не склав успішно практичний іспит протягом двох років з дня оформлення свідоцтва про закінчення практичної підготовки, то до наступного практичного іспиту в сервісному центрі МВС така особа допускається лише після повторного проходження обох курсів навчання: теоретичної та практичної підготовки.

Крім того, 29 жовтня набудуть чинності зміни, що стосуються самопідготовки. Кандидат у водії зможе обирати, як вчити правила дорожнього руху, основи будови транспортного засобу та основи надання домедичної допомоги – самостійно чи в автошколі. Мова про теоретичний модуль підготовки водіїв, після якого складається перший іспит – теоретичний іспит в сервісному центрі МВС.

Зараз на цей модуль в автошколах передбачено 64 години лекцій. І без свідоцтва про закінчення теоретичного курсу підготовки в автошколі у кандидатів у водії поки немає права складати теоретичний іспит в сервісних центрах МВС.

Восени навчання в автошколі стане необов’язковим для першого – теоретичного – модуля. А для другого – практичного курсу навчання – потрібно буде звертатись до акредитованих навчальних закладів.

Тобто, для уроків з керування транспортними засобами потрібен буде інструктор автошколи, спеціально переобладнане навчальне авто і визначена кількість годин для кожної з категорій, яку треба провести за кермом. І тільки після проходження практичного навчання в автошколі можна буде скласти внутрішній іспит, а потім і іспит в сервісному центрі МВС.