Кожен пенсіонер отримуватиме три тисячі гривень виплат

21 лютого 2022 0
В Україні у жовтні 2022 року має відбутися підвищення пенсій. Воно стосуватиметься людей віком від 70 років, і отримуватимуть вони не менше ніж три тисячі гривень. Вже у березні пенсіонери отримають надбавку – 500 гривень.





Вже у жовтні розмір мінімальної пенсії для кожного пенсіонера становитиме три тисячі гривень. Наразі ж виплати становлять майже дві тисячі гривень, аби ця сума підвищилася, вже у березні на людей поважного віку чекають надбавки.

"Ой, десь таку, як у депутатів".

"Щоб можна було нормально прожити".

"Вдвічі більше, як мінімум. Щоб можна було хоч, якось жити, бо за квартиру заплатити й немає за що жити".

У березні пенсіонери, старші за 80 років, щомісяця почнуть отримувати надбавку 500 гривень.

"Отримую три тисячі гривень, але хоча б було чотири з половиною тисячі. Дуже хотілось би, але обіцянки-обіцянки, а ми поки за бортом".

"Мінімально? Ну хоча б тисяч 10. Тому що, комунальні в мене десь 3600 гривень. Я нічого не купую, одягнутися чи вбутися зовсім не купую. Хіба можна взагалі, щось купити?".

"Не менше десяти тисяч на кожну людину. Якщо не працював все життя й зараз з мінімальною, то нехай вибачають. Потрібно або будувати дорогу, або підвищувати заробітну плату. Краще зарплати, дороги поки зачекають".

Але разом з підвищенням пенсій, можуть збільшитися ціни й на низку продуктів.

"Для одного пенсіонера це підвищення не забезпечить йому високий прожитковий мінімум. Разом з тим, якщо говорити в рамках всієї держави, то кількість пенсіонерів у нас велика й сума з бюджету теж вагома. Тому є взаємозв'язок із підвищенням пенсії та цінами. Підвищення цін буде відбуватися швидке, ніж збільшення пенсії", – розповіла економістка Юлія Самойлик.

За кордоном пенсії значно більше. До прикладу, у Норвегії пенсіонери отримають найбільше – дві тисячі доларів щомісяця, тобто близько 60 тисяч гривень, найменші виплати у Польщі – 460 доларів на місяць, але це у чотири рази більше ніж в Україні.

 "Але треба згадати про купівельну спроможність. Адже ціни на певні продукти, комунальні послуги теж вищі в Європі. Навіть якщо враховувати цю різницю, у них в рази рівень життя пенсіонерів кращий", – підрахував фінансово-економічний оглядач Богдан Слуцький.

Впродовж 2022 року пенсії для українців зростатимуть чотири рази.