Ціна на олію знову зросте: скільки коштуватиме один літр

16 листопада 2021 0
Наразі на полицях магазинів пляшка олії коштує близько 60 гривень. Проте до Нового року ціна може зрости. Все через зростання тарифів на енергоносії, а також сировину.






В Україні знову здорожчає олія. Ціна може піднятися майже вдвічі.

"Не тільки від електроносіїв залежить ціна на олію, а на 90 відсотків ціна на олію залежить від сировини, яка вирощується товаровиробниками. На вчорашній день пішла догори ціна на насіння соняшника. Були такі припущення, що не виключено, що буде коштувати 100 гривень літр олії, чи може навіть і більше", – розповів власник групи компаній "Градолія" Станіслав Таршин.

На полицях магазинів ціна близько 60-70 гривень, однак полтавці продукт купують, адже вибору немає.

"Жахливо. Нічого ми не можемо зробити. Все одно купляємо. Без олії нічого не можна посмажити. Щоб заощадити купляємо раз на два місяці", – сказала полтавка Тетяна Біленька.

"Хотілося б, щоб трішки ціна була нормальна. Думаю, що ціна завищена для олії", – зазначив полтавець Руслан Джонуа.

А на ринку можна придбати домашню олію. Один літр коштує від 55 гривень.

Продавчині говорять, що стараються не підіймати ціни, щоб покупці могли дозволити собі пляшечку олії.

"Постійно йде підвищення. Ми вже коштами нашої зарплати, ціни не підіймаємо. Але вже повинні були підняти. Бо ми націнку не робимо, бо й так дорого. Якщо ще буде підвищення доведеться теж продавати дорожче, поки ми продаємо на розлив по 56 гривень", – зауважила продавчиня Олена.

"Державна трішки зростає у ціні. Але ми поки що на місці стоїмо, поки не підіймаємо. Тут 265 стоїть, державна. Так і є", – розказала продавчиня Олександра Петрівна.

Полтавці на ринку купують олію частіше.

"З тим, що зарплати лишаються: мінімальна, наприклад, бо у мене 4770 гривень, то для мене взяти літр олії 55 гривень, то це дуже дорого. У магазині набагато дорожче, на базарі дешевше і якість краще", – зауважила покупець Надія Брага.

– У цих людей вже місяць тримається, не дорожчає, – сказав покупець Іван Брага.
– А так? – запитали ми.
А так дуже дорога олія, – відповів покупець Іван Брага.

"Ну дорожча, звичайно. Я не знаю, дуже рідко беру. Купила і користуюся. А так помічаю, що дорожча стала. І це ж не тільки олія, а все здорожчало", – розповіла покупець Наталія Олексіївна.

"У магазинах здорожчало, але треба брати, а що робити. Що ще можна сказати", – зазначила покупець Валентина Миколаївна.

Підвищитися ціна може вже до Нового року, зазначила економістка.

"Не дивлячись на високий врожай цієї продукції, в Україні така ціна буде триматися ще найближчим часом. За останні пів року суттєво побачили здорожчання цін навесні, тоді, коли стандартна пляшка коштувала близько 30 гривень, потім різко зросла до 60-70. Наразі ціна тримається близько 70 гривень", – розповіла економістка Юлія Самойлик.

Проте цього року врожайність соняшника на Полтавщині складає 26 з половиною центнерів з гектара, що вважається гарним показником для виготовлення продукції.

"Цього року нормально, трошки більше минулого року. Таких підстав немає для здорожчання, об'єктивних. Кількості соняшника вистачає, щоб забезпечити населення все високоякісною олією", – розповів заступник директора департаменту розвитку агропромислового виробництва Полтавської ОДА Олег Палій.

Востаннє сильне здорожчання на олію було навесні цього року, тоді пляшка продукту коштувала мінімум 50 гривень.