Заощадлива Полтава: Оприлюднили рейтинг вартості ялинок обласних центрів України

05 січня 2022 0
Олена Кулага
Стало відомо скільки витратили обласні центри України на облаштування головних міських ялинок.

Від нуля до понад 70 млн грн – діапазон вартості приготувань обласних центрів України до Нового року. На сайті Transparency International Ukraine проаналізували новорічно-святкові закупівлі різних міст країни й скільки на це витратили з місцевих бюджетів.

Отже, найбільш вартісною визнали ялинку Дніпра.Тут міська рада витратила на святкове оздоблення рекордних пів сотні мільйонів гривень. За 50,8 млн грн підрядник зробив тематичні зони, прикрасив ялинку, освітив діодною ілюмінацією площу і вулиці, влаштував тематичні зони.

Окрім цього, в Дніпрі ще окремо закуповували гірлянди й різний декор, щоб прикрасити середмістя. Загалом витрати міста на святкування перевищили 70 млн грн. 

Найдешевше ялинка обійшлася жителям Івано-Франківська. Тут міська влада використала ялинку, 3D-ілюмінацію та освітлення, які були закуплені в попередні роки й цього року не витрачалася на святкові облаштування взагалі.

Полтава цьогоріч витратила на головну ялинку 332 тис. грн. Міська влада замовила послуги монтажу і прикрашання центральної ялинки за 148 тис. грн, а ще 90 тис. грн заплатили за встановлення новорічної ілюмінації, які придбали в попередніх роках.

Щоправда, спочатку планували витратити на святкову ілюмінацію близько 3 млн грн, але депутати міськради не схвалили такого бюджету на розваги. 

Загалом же для підготовки до святкування Нового року українські обласні центри витратили 131 млн грн.

фото: ti-ukraine.org