Нечистоти у підвалі полтавської багатоповерхівки смердять два тижні

03 листопада 2021 0
На вулиці Європейській, 65 багатоповерхівку періодично підтоплює фекаліями. У підвалах нечистоти смердять по два тижні. А через постійні підтоплення, будинок починає руйнуватися з середини.


Зруйновані стіни та сморід від фекалій. У багатоповерхівці на вулиці Європейській, 65 вже два тижні підвали залиті нечистотами.

"Постійно туди ж течуть фекалії, підтоплює будинок. Якщо обійти його навкруг і подивитися, то асфальтне покриття порушене і є ями, навіть, провалини від того, що це відбувається не один день, а мінімум три роки", – розповіла жителька будинку Неля Токаренко.

"Цей запах дістав, комарі жахливі. Посеред зими комарі літають. Це ж неможливо", – сказала жителька будинку Валентина Петросян.

В цьому будинку створено ОСББ, але приміщення, яке перебуває у комунальній власності здають в оренду. Тому на місце викликали працівників ЖЕО №2.

"В цьому будинку створено об'єднання співвласників, і в цьому будинку знаходиться приміщення, яке належить до комунальної власності міста. Ми, як власники, зараз усуваємо той недолік, який виник у зв'язку з протіканням труби. Відкачаємо наскільки це можливо відкачати", – повідомив заступник начальника Управління майном комунальної власності міста Євген Яковлєв.

"Ми прийшли, допоможемо зараз воду викачати. Й подивимося що там з мережами. Щоб більше таких питань не виникало. А взагалі, ми цей будинок не обслуговуємо", – розповіла начальниця дільниці №2 КП ЖЕО №2 Оксана Коряк.

Місцеві переконані, що ремонтувати труби мають не з міського бюджету, а за гроші тимчасового власника приміщення.

"Питання можна вирішити радикально, передавши оце приміщення відповідальній особі чи то юридичній, чи то фізичній. Тут має бути людина не заточена на вбивство приміщення з метою подальшої приватизації, а орендувати це приміщення. Й ми будемо цього домагатися", – сказав голова ГО "Співвласників багатоквартирного будинку "Українська соціальна ініціатива" Сергій Машковський.

 Орендар повідомив, що регулярно сплачує кошти на утримання будинку, тому витрачати додаткові гроші на ремонт не повинен.
 
"Там нікого немає, воно не використовується. Які фекальні стоки, звідки у нас там фекальні стоки? Звичайно, ми допомагаємо, щомісячно 550 гривень в ОСББ платимо, за два роки вже 12 тисяч заплатили. Так що мені ще їм каналізацію чистити?", – повідомив орендар приміщення Сергій Горобець.
 А для того, щоб така ситуація не повторилася, варто належним чином експлуатувати комунікації, говорить експерт.

"Вони мають бути в належному стані. Їх можна експлуатувати й кожного дня ремонтувати. Для того, щоб їх кожного дня не ремонтувати, вони повинні бути або відновлені, або відремонтовані. Як? В залежності від того, хто є суб'єктом права власності", – сказав керівник асоціації професійних управителів нерухомістю України Андрій Нікончук.

Фахівець з обстеження інженерних систем повідомив, що постійні підтоплення можуть при
вести до руйнування споруди.