На Полтавщині оголосили надзвичайну ситуацію, через опалювальний сезон

12 жовтня 2021 0
Опалювальний сезон у лікарнях та дитсадках на межі зриву. Напередодні на комісії з питань ТЕБ та НС оголосили про надзвичайну ситуацію регіонального рівня. Річ у тому, що не можуть розпочати опалювальний сезон у бюджетних установах області.






Опалювальний сезон на межі зриву. На Полтавщині можуть лишитися без тепла лікарні, дитячі садки, школи та всі державні заклади, які мають власні котельні, але не мають палива, аби обігрівати установи. Через це в області оголосили надзвичайну ситуацію.

"Оголошення надзвичайної ситуації регіонального рівня відбувається не тільки на території Полтавщини, а й на території інших областей. Звертаючись до суті проблеми, її основним чинником є рекордне зростання ціни на газ. У бюджетах всіх рівнів банально немає коштів для закупівлі газу по ринкових цінах, який сьогодні в діапазоні 36-40 тисяч гривень за тисячу кубічних метрів", – повідомив голова асоціації газового ринку України Денис Сенектутов.

У міській раді повідомили, що опалювальний сезон розпочнеться за будь-яких умов. Однак тоді грошей на інші сфери спрямують менше.

"Реально було закладено 8 гривень за газ, а сьогодні буде 30 чи 35. Відповідно ми зменшимо видатки на утримання доріг, на прибирання вулиць чи на фінансування інших галузей. Це викачування фінансового ресурсу з місцевого бюджету", – розповів перший заступник міського голови Полтави Валерій Пархоменко.

Під час надзвичайної ситуації, яка склалася на Полтавщині, закупити газ можна швидше.

"Оголосили тендери на закупівлю газу, по тих цінах, які були коли оголошувався тендер. Поки відбувалася ця процедура ціни на газ стрімко зросли й ці тендери не відбулися. Й люди залишилися без газу. Відповідно до рішення визначення надзвичайної ситуації на території області тепер бюджетні установи можуть закуповувати газ за переговорною процедурою безпосередньо у НАК "Нафтогаз України", – повідомив виконувач обов'язків директора Департаменту з питань природоохоронної роботи цивільного захисту Віктор Стеблянко.

"Всі бюджетні організації та установи України мають у самостійному порядку укласти контакти з "Нафтогаз". Як це зробити й коли саме ми розпочнемо цю підписну кампанію, ми оголосимо у найближчі години. Органи місцевого самоврядування будуть отримувати газ за сталою ціною 13 гривень 66 копійок без ПДВ й без урахування транспортного тарифу", – розповів директор з інтегрованих комунікацій НАК "Нафтогаз України" Максим Білявський.

У "Нафтогаз" повідомили, до старту опалювального сезону тепло буде у всіх бюджетних установах. Але для цього організації мають укласти контракти з НАК "Нафтогаз України".