На Полтавщині 22-річного офіцера посмертно нагородили орденом Богдана Хмельницького

28 серпня 2023 0
Яніна Климань
Під час звільнення селища на Донеччині, загинув командир штурмового взводу Віталій Данильченко.

Орденом Богдана Хмельницького III ступеня нагородили посмертно офіцера Віталія Віталійовича Данильченка. Державну нагороду присвоїли військовослужбовцю Указом Президента України від 17 квітня 2023 року №230/2023 за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету, територіальної цілісності України та самовіддане виконання військового обов’язку.

Чоловік був лейтенантом, командиром 3-го взводу, 2-ої роти, 108-го окремого гірсько-штурмового батальйону в складі 10-ої окремої гірсько-штурмової бригади. Про це повідомили у Хорольській міській територіальній громаді.

22-річний Віталій Данильченко загинув 16 грудня, отримавши несумісні з життям поранення у стрілецькому бою з ворогом поблизу селища Спірне Бахмутського району Донецької області. Мав осколкові поранення, проходив лікування у військовому шпиталі, але знову повертався на поле бою. Віталій виконував бойові завдання командування зі звільнення населеного пункту Спірне Соледарської громади. 

Віталій народився 19 липня 2000 року в місті Хорол. Навчався у Хорольській гімназії, Хорольському агропромисловому коледжі за спеціальністю "Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка". За цією ж спеціальністю отримав диплом бакалавра у Харківському національному технічному університеті імені Петра Василенка та паралельно здобув вищу освіту в Харківському національному університеті Повітряних Сил імені Івана Кожедуба. У Харкові зустрів свою майбутню дружину Надію. Під час короткої фронтової відпустки, 5 жовтня, Віталій і Надія стали подружжям. Пара була в шлюбі лише два місяці.

Трудову кар’єру Віталій розпочав у службі охорони "Явір-2000". Деякий час працював у сфері роздрібної торгівлі господарськими товарами.

Поховали воїна на Алеї Слави центрального кладовища у місті Хорол.