В Україні значно здорожчала нерухомість

24 січня 2022 0
В Україні продовжують зростати ціни на нерухомість. Ще донедавна більший попит мали квартири у новобудовах, однак наразі ситуація змінилася, бо вторинний ринок постійно рівняється у ціні до новобудов.







За минулий рік нерухомість здорожчала в середньому на 18 відсотків. Тож квартира, яка раніше коштувала 30 тисяч доларів, наразі коштуватиме 36 тисяч доларів. Полтавка Оксана придбала помешкання нещодавно, однак сума, яку довелося витратити була більшою, ніж планувала родина жінки.

"Ми продали будинок, ми отримали суму коштів, і ми починаємо шукати нове житло. І ми зіштовхнулися з тим, що нам не вистачає коштів. Настільки невиправдана ціна в місті на квартири, на будинки. Ми знайшли, але я поступилася деякими своїми побажаннями, як власниця", – розповіла полтавка Оксана Костенко.

Серед новобудов за рік найбільше зросли в ціні трикімнатні квартири – майже 18 з половиною відсотків, трохи менше здорожчали однокімнатні – на 16 відсотків.

"Такий був піковий рік це 2017, тоді можна було купити квартиру за 12 тисяч доларів на етапі котловану, на сьогодні у 2022 році, можна сказати, що зараз найдешевша квартира в новобудові коштує 25 тисяч доларів. Моя рекомендація не чекати, що щось зміниться, і щось здешевшає. Пішли трохи підробити, ще додали грошей, а нерухомість знову виросла в ціні", – зазначила рієлтор Олена Ковальська.

Вторинний ринок здорожчав ще більше. Трикімнатні квартири додали у вартості 19,2 відсотка, а однокімнатні 17,9.

До прикладу, в цю квартиру в новобудові інвестували 44 з половиною тисячі доларів, наразі помешкання коштує щонайменше 50 тисяч доларів.

"Попри здорожчання попит є, тому що люди розуміють, що ціни ростуть ще далі і як правило у нас все росте швидко, а падає дуже довго в ціні. Тому люди, бачать, що немає сенсу чекати на диво. Ціни почали підвищуватися ще з осені 2020 року, вони поступово підвищувалися, але з осені 2021 року до сьогоднішнього часу вони підвищилися на 18-20 відсотків", – розповіла рієлтор Олена Юрченко.

Серед основних причин здорожчання нерухомості – попит, який лишається високим, а також зростання собівартості будівництва.

"Причинами такого здорожчання, є здорожчання вартості житла, інфляція. Зараз суттєво здорожчала оплата праці будівельників. Чому? Тому що дуже велику конкуренцію складає відтік робочих у такі країни, як Польща, Болгарія і так далі", – повідомила кандидатка економічних наук ПУЕТ Світлана Прасолова.

Рієлтори прогнозують, в цьому році нерухомість буде зростати й надалі, однак не так стрімко. Але ціни точно не поповзуть донизу.