Штрафи за неносіння маски у громадських місцях стануть менші, але накладатися зможуть на місці

09 листопада 2020 0
Верховна Рада ухвалила закон про обов'язкове носіння масок у громадських місцях. Порушник сплатить від 170 до 255 гривень одразу на місці. Аби закон набрав чинності, його має підписати президент.

Нові штрафи за неносіння масок у громадських місцях складуть від 170 до 255 гривень для фізичних осіб та від 3 тисяч 400 гривень до 5 тисяч 100 гривень для суб'єктів господарювання. Наразі закон готується до підписання. Думки полтавців щодо таких нововведення різняться.

"Я вважаю, що скоріше за все, це правильно, бо якщо ви бачили статистику теперішню. І по місту дуже мало ходить в масці".
"Штрафувати немає сенсу взагалі. Людям зараз і так не солодко живеться".

"Статистика не радує, та яка є зараз з приводу коронавірусу. Тому це логічне рішення".

"Я б не сказала, що негативно, але й не позитивно. 50 на 50".

"Треба звичайно штрафувати. Щоб не хворіли люди, сам не заражатися і людей не заражати. Щось треба робити".


Зміниться також і процедура притягнення до відповідальності. Штрафи зможуть наклади одразу на місці події.

"Це означає, що поліціянти зможуть приймати рішення про накладення грошового штрафу одразу на місці вчинення правопорушення. Нагадаю, що зараз у разі фіксації цього порушення складається адміністративний протокол, який потім направляється до суду, і вже суд ухвалює рішення", – розповів речник патрульної поліції Руслан Возниця.

"Що таке громадське місце вказано лише в законі "Про заборону тютюнопаління. Тобто ви можете порівняти, де не можна палити, там треба бути у масці. Якщо ви, як громадянин чи суб'єкт господарювання вважаєте, що немає об'єктивної сторони, не було умислу, звісно ви можете це оскаржити. У вас є 10 днів. Ви можете звернутися до суду", – пояснив правник Артем Шимко.

Під громадськими місцями розуміють: громадський транспорт, підприємства, установи, організації різних форм власності, що використовуються для надання послуг фізичним та юридичним особам та вільно доступні для відвідування.

Тамара Мордик, Віталій Кваша, PTV Полтавське Телебачення