Кабмін скасував пільговий тариф на електроенергію

29 грудня 2020 0
28 грудня на засіданні Уряду скасували перші сто пільгових кіловатів за електроенергію для населення.Тепер всі користувачі платитимуть однакову ціну – одну гривню 68 копійок за 100 кіловат-годин.

Кабінет Міністрів України скасував пільговий тариф на електроенергію для населення. Тепер доведеться платити більше. Наразі пільгами користується і полтавка Світлана Гриценко. Однак з 1 січня, замість 90 копійок за перші сто кіловат-годин доведеться заплатити – одну гривню 68 копійок.

"Я вважаю, що це дуже велика сума і буде дуже дорого. Це велика сума для нас. Якщо я плачу 90 копійок, то мені доведеться платити майже у два рази більше. Мені не вистачатиме зарплати навіть і на хліб", – сказала полтавка Світлана Гриценко.
Таку ціну встановили до кінця березня наступного року.

"Враховуючи надзвичайну актуальність змін для роботи ринку електроенергії, вже зараз прошу ухвалити доопрацьований проєкт-постанову, який передбачає продовження строку дії песо до 31 березня 2020 року. Встановлення на період з 1 січня по 31 березня фіксованої ціни", – розповів Юрій Вітренко, в.о. глави Міністерства енергетики.
Експерти зазначають, що здорожчання електроенергії для споживачів було прогнозованим, проте були й інші сценарії врегулювання цін на ринку енергетики.

"Є величезна група осіб, які споживають енергію до 100 кіловатів, і для них здорожчання буде істотним. І як їм поводитися в цій ситуації, на жаль, ми відповіді не маємо. Основна проблема в тому, що це не обговорюється в суспільстві", – прокоментував Олександр Візір, виконавчий директор ГС "Розумні електромережі України".
Наразі Кабмін не оприлюднив, яким буде тариф після 31 березня 2021 року. Вартість електроенергії для населення не переглядалася з березня 2017 року.

Марина Голега, Станіслав Авдєєв, PTV Полтавське Телебачення