

Наближається Великдень. У 2025 році православні християни святкуватимуть Воскресіння Христове 20 квітня. І на кожному великодньому столі обов’язковим атрибутом є паска. Готують їх за різноманітними рецептами.
Інгредієнти:
4 склянки борошна,
100 грамів вершкового масла,
50 грамів дріжджів,
3 яйця,
1 склянка цукру,
1 склянка молока, сіль.
Приготування:
Дріжджі розвести у теплому молоці, додати яйця, розтоплене масло, цукор, трохи солі, борошно та перемішати.
Викласти тісто у змазані маслом форми, заповнивши їх до половини, поставити у тепле місце на 3-4 години. Коли тісто підніметься, поставити його у духовку та випікати до готовності.
Інгредієнти:
сир - 450 г,
сметана - 130 г,
вершки - 100 г,
цукрова пудра - 50 г,
ванільний цукор - до свого смаку,
родзинки - 50 г,
вершкове масло - 50 г,
кондитерська посипка - до свого смаку.
Приготування:
Родзинки добре промити й залити окропом на 20 хвилин. Потім злити воду й обсушити паперовими серветками.
Перетерти сир у блендері або через дрібне сито, щоб він став більш однорідним. Додати жирні вершки, м’яке вершкове масло та сметану.
Подрібнити занурювальним блендером до отримання кремової консистенції.
Додати цукрову пудру та ванільний цукор, перемішати блендером. Замість цукрової пудри можна використати мед або згущене молоко.
Додати родзинки, перемішати.
Взяти пасочницю, застелити її марлею в декілька шарів. Викласти сирну масу. Зверху вкрити марлею і встановити невеликий вантаж.
Залишити на пару годин на кухні, а потім відправити у холодильник на 10-12 годин.
Діставши з холодильника, акуратно зняти форму та марлю. Прикрасити сирну паску кондитерською посипкою.
Інгредієнти:
молоко - 350 мл,
сметана - 150 г,
борошно - 1-1,3 кг,
масло вершкове - 150 г,
маргарин - 100 г,
пресовані дріжджі - 75 г,
цукор - 2 склянки,
яйця - 5 штук,
родзинки - 150-300 г (або цукати),
цукор ванільний - 1 столова ложка,
за бажанням: цедра апельсина та лимона.
Покроковий рецепт
Тісто для паски містить багато продуктів, якщо їх змішати одночасно, то знадобиться багато часу, щоб піднялося. Тому краще спочатку зробити опару.
Для цього підігрійте молоко приблизно до 36-38 градусів. Розітріть у ньому дріжджі, додайте 1 склянку цукру і 100 г борошна. Все перемішайте, накрийте серветкою і поставте підійматися в тепле місце. Це займе хвилин 30, все залежить від температури у приміщенні.
Коли опара підросте у 2 рази, приступайте до основного приготування тіста.
Додайте сметану кімнатної температури. Розтопіть масло та маргарин. Зачекайте поки охолоне та влийте до опари.
Відокремте обережно жовтки від білків. Перетріть жовтки з цукром, що залишився, всипте ваніль та змішайте із загальною масою.
Збийте міксером охолоджені білки до стану густої піни. Введіть їх в тісто.
Борошно обов’язково просійте через сито. Додавайте частинами, тому що може знадобитися більше або менше, ніж вказано у рецепті.
Щоб тісто менше липнуло до рук, можна підпилювати стіл борошном або змащувати руки рослинною олією. Не перестарайтеся, щоб не забити тісто. Якщо ваше тісто більше не липне, стало приємним та м’яким, поставте його рости у тепле місце. Щоб не обвітрилось, накрийте рушником.
Залийте родзинки окропом та залиште на 15 хвилин. Потім злийте воду, промокніть паперовим рушником. Якщо любите аромат цитрусових, то додайте цедру.
Коли тісто піднялося у 2 рази, його потрібно пообминати, додати родзинки та знову вимісити до однорідного стану. Знову відставте у тепле місце, нехай виросте ще раз. Займе це 1-2 години. Краще, щоб на кухні було жарко.
Пам’ятайте, що дріжджове тісто не любить протягів.
Тепер беріться до заповнення форм.
Сформуйте кульки такого розміру, щоб форми були заповнені на 1/2 або трохи менше. Тісто має підрости практично до верху формочки. Увімкніть духовку, щоб розігрілася.
Печемо паски при температурі 180 градусів 30-40 хвилин (залежить від розміру). У духовку від цікавості не заглядайте. По закінченні часу перевірте готовність зубочисткою
Панетоне ― італійська паска
Інгрідієнти:
Апельсин ― одна штука
Родзинки ― 100 грамів
Коньяк ― 50 грамів
Молоко ― 200 мілілітрів
Борошно ― 600 грамів
Цукор ― 250 грамів
Вершкове масло ― 150 грамів
Сухі дріжджі ― дві чайні ложки
Яйце ― три штуки
Жовток ― одна штука
Спосіб приготування:
З`єднати дріжджі, тепле молоко та ложку цукру. Змішати до однорідності. Додати до розчинених дріжджів кілька ложок борошна, перемішати та накрити харчовою плівкою. Залишити опару на годину в теплому місці.
Промити родзинки, просушити їх та нарізати дрібними шматочками. Замочити родзинки у коньяку.
Збити яйця, жовток, цукор та вершкове масло кімнатної температури до однорідної маси.
Помити апельсин та зняти з нього цедру на дрібній тертці. Додати цедру до яєчної маси та перемішати.
В опару влити яєчну масу, родзинки з коньяком та насипати борошно. Замішати тісто. Поставити його у тепле місце на дві-три години, накривши харчовою плівкою. Викласти тісто, приспати борошном та вимісити.
Викласти у форми для випікання на 1/2 та залишити в теплі до підняття. Випікати панетоне в розігрітій до 180 градусів духовці 30-40 хвилин.
Паска "Крафін"
Інгрідієнти:
Молоко ― 110 мілілітрів
Борошно ― 350 грамів
Цукор ― 80 грамів
Дріжджі ― 20 грамів
Сіль ― чайна ложка
Яйце ― одна штука
Жовток яєчний ― дві штуки
Масло вершкове ― 160 грамів
Мускатний горіх мелений ― одна чайна ложка
Родзинки ― 200 грамів
Подрібнені горіхи ―100 грамів
Ванільний цукор ― один пакетик
Спосіб приготування:
Дріжджі та одну чайну ложку цукру розвести у теплому молоці і відправити у тепле місце до підняття. 40 грамів вершкового масла розтопити. Яйце, жовтки, цукор і ванільний цукор збити до піни.
Борошно просіяти та зробити посередині заглиблення. Влити туди дріжджі з молоком, яєчну суміш, додати сіль та змішати. Потім покласти розтоплене вершкове масло й замісити тісто. Вимішувати потрібно не менше десяти хвилин, поки воно не перестане липнути.
Поставити тісто у тепле місце на годину―півтори. Воно має збільшитися в об'ємі. Тепер його треба розділити на три частини, накрити харчовою плівкою і залишити на десять хвилин.
Далі розкачувати у тонкий прямокутний пласт. Потім посипати мускатним горіхом, родзинками і мигдальними пелюстками.
Закрутити у рулет, накрити харчовою плівкою і поставити у тепле місце приблизно на годину. Кожну частину розрізати уздовж, відступивши кілька сантиметрів від початку. Після чого спіраллю закрутити одну половинку розрізаного рулету, а потім і іншу, поклавши її зверху. Далі тісто покласти у форму для запікання, накрити харчовою плівкою та поставити у тепле місце на 20 хвилин.
У розігрітій до 200 градусів духовці крафін необхідно випікати протягом десяти хвилин. Потім зменшити температуру до 180 градусів і накрити форми зверху фольгою на десять хвилин, потім її зняти і випікати ще 15 хвилин. Готові паски посипати цукровою пудрою.
Інгрідієнти:
1 білок,
0,5 склянки цукру,
0,5 склянки води.
У каструльку налити 0,5 склянки води, додати 0,5 склянки цукру і, постійно помішуючи, варити спочатку на малому вогні, а потім на сильнішому, щоб випарувати воду до отримання густого сиропу. Збити один білок і, не перестаючи збивати, поступово вливати в білкову масу густий сироп тонкою цівкою. Продовжувати збивати до отримання однорідної маси. Застигла глазур не тріскається і тримає форму.