У Полтаві планують ліквідувати райради, адже за рік на них витрачають близько 165 мільйонів гривень

17 березня 2021 0
У Полтаві планують ліквідувати районні ради. Їх утримання для міста на рік обходиться у 165 мільйонів гривень. Якщо на сесії Полтавської міської ради ухвалять рішення про ліквідацію районних рад, то вже з наступної каденції їх робота припиниться.

Київська, Подільська та Шевченківська: це список районних рад у Полтаві. Утримання цих установ на рік становить 165 мільйонів гривень. А ось зарплата голів райрад становить приблизно 60 тисяч гривень на місяць. Тому, депутати міської ради планують ліквідувати цю структуру.

"Вони не потрібні, бо це зайвий бюрократичний процес, це завоювання повноважень, це рудимент, який вже потрібний, бо ми маємо ринкову економіку. Також це й економію бюджетних коштів", – повідомив депутат Полтавської міської ради Юліан Матвійчук.

Голови районних рад до ліквідації готові. Однак говорять, що питання мають вирішуватися на місцях.

"Більш ніж половина питань, які розглядала районна рада, стосується земельних питань, також бюджетні питання, тобто бюджет районну та фінансування соціальних, цільових програм. Ці питання ухвалює міська рада, а ми їх виконуємо. Й мала частка питань – внутрішні питання самої ради та виконавчого комітету", – розповів голова Подільської райради Сергій Білокінь.

"Потрібно додати просто певні повноваження й все ж таки дати можливість працювати, але на сьогодні все залежить лише від Полтавської міської ради та мера. Як вони вирішать, так й буде. На мою думку, головне зберігати кадровий потенціал, який роками "вирощувався" та здобував досвід", – відповів голова Київської райради Сергій Синягівський.

Торік голови районних рад за рік отримали по 600 тисяч гривень заробітної плати.

"Якщо подивитись на їх функціонал, то фактично вони приймають рішення, які наразі неактуальні й неважливі. Повністю ми їх ліквідовувати не будемо, залишаться адміністрації. Й так хоча б на половину ми зменшимо фінансування у два рази", – розповів радник міського голови Полтави Валерій Пархоменко.

Питання про ліквідацію районних рад депутати будуть обговорювати на сесії міськради, яка попередньо запланована на 19 березня.

"Перше, це оптимізація працівників, й друге, досвід сусідніх міст, який показав, що такі ради непотрібні. Це вже відбулося в таких містах, як Суми, Черкаси, Вінниця, Дніпро. Всі вони обходяться без районних рад. Й вивільняють від роботи 700 працівників", – розказав політолог Віктор Бобиренко.

Якщо ж на сесії Полтавської міської ради ухвалять рішення про ліквідацію районних рад, то вже з наступної каденції їх робота припиниться.

Анастасія Гонтаренко, Максим Страшко, PTV Полтавське Телебачення