Ким була чотирирічна Ліза, яка загинула від ворожої ракети у Вінниці

15 липня 2022 0
Олександра Іоффе
Що відомо про Лізу та Ірину Дмітрієвих та чому вони проігнорували фатальну для них "повітряну тривогу".

 Вчора, внаслідок ракетних обстрілів у центрі Вінниці загинуло 23 людей, серед яких троє дітей до 10 років: 4-річна Ліза та 7-річний і 8-річний хлопчики.

Деталі моторошної трагедії та перші кадри після удару наші журналісти оперативно виклали у попередньому матеріалі.


Наразі відомо, що один із хлопчиків у момент влучання ракети проходив обстеження у медичному центрі, він загинув разом із мамою. Другий чекав дядька в авто на паркінгу та потрапив у вогняну пастку. Родича цього хлопчика відкинуло вибуховою хвилею, нині він госпіталізований. А чотирирічну Лізу ракетний удар застав на вулиці. Вона разом з мамою йшла на розвиваючі заняття. Річ у тім, що Ліза особлива дівчинка, у неї був синдром Дауна. Тож її мати, Ірина Дмітрієва докладала чималих зусиль аби дитина розвивалась відповідно до віку. Того дня вони теж прямували до логопеда, про що і зняли останню у своєму житті спільну сторіс.


 




Ліза загинула на місці. А її маму, у важкому стані, відвезли у реанімацію. Про трагедію повідомила близька подруга родини Дмітрієвих Лідія Войтенко.




Також вона розповіла, що Ірина родом з Вінниці, але все життя мріяла переїхати до Києва. Там одружилась з Артемом, а у 29 років народила свого первістка – Лізу. Про особливий діагноз дитини подружжя дізналось до пологів, але попри пропозиції окремих лікарів  вони вирішили залишити дитину. "З 14-го тижня вагітності, коли поставили діагноз “вада серця”, ми вже так сильно її любили й вірили. Пообіцяли, що в неї буде найщасливіше життя! І ми ніколи, ніколи її не залишимо! А як же інакше?", — якось в інстаграмі Ірина написала про свою доньку.  І хоча за кілька років подружжя вирішило розлучитись у житті маленької Лізи були і батько і мати. Вона частенько їздила до тата в гості, жила там тривалий час та судячи з постів Ірини відчувала себе коханою та потрібною донькою для обох батьків. Після розлучення Ірина продовжувала жити в Києві. Працювала дизайнеркою в рекламному відділі видавничого дому "Картель".  Винаймала житло та розвивала свій інстаграм-блог, де писала про розвиток Лізи. Але вранці 24 лютого, після перших вибухів жінка терміново евакуювалася з донькою до Вінниці, у якій і досі проживає мати Ірини. Наприкінці весни Ірина написала, що за два роки чотири рази переїжджала, кардинально змінюючи своє життя. Після переїзду до своєї мами у Вінницю, вона була впевнена, що й цього разу з усім упорається, хоч і довелося починати все спочатку. "Найголовніше зараз — перемога! А все інше обов'язково досягнемо!", — запевняла Ірина. А за півтора тижня до ракетного обстрілу мати з донькою знялися у фотопроєкті про родини, які виховують сонячних діток. "Сьогодні наші серця обливаються кров'ю, а очі сповнені сльозами, тому що наша багатотисячна сім'я втратила одного зі своїх. Найбільшу лють і біль викликає те, що це — маленька, ні в чому не винна дитина. Наша дитина. Наша маленька Ліза", — через кілька годин після трагедії прокоментували ситуацію у Всеукраїнської благодійної організації "Синдром Дауна". А коли стало відомо що Ірина жива, хоч і перебуває у важкому стані за ініціативи ВБО "Синдром Дауна" розпочали збір коштів на лікування та підтримки родини. Голова Полтавської ГО «Полтава Даун синдром» Марія Остроушко повідомила, що попри діагноз Ліза була дуже кмітливою, соціальною та товариською дівчинкою, а її мама сприймала діагноз доньки абсолютно нормально та допомагала їй розвиватись у своєму темпі. "Ліза була довгоочікуваною та бажаною дитиною. І це було видно з першого погляду. І хоча ми не були знайомі вживу, я завжди з інтересом спостерігала за їхнім життям через соцмережі. Бачила, що Ліза любила фотографуватися, позувати, радо брала участь у відеозйомках і взагалі була відкритою до спілкування. До того ж обожнювала чепуритися, завжди ходила такою охайною та усміхненою", - розповіла Марія Остроушко. Також вона повідомила що маленька Ліза свого часу знімалася в різдвяному ролику Олени Зеленської, який вона випустила у 2021 році. Тому перша леді теж не залишилась осторонь і відреагувала на трагедію в Вінниці.


"Сьогодні з жахом ми побачили фото перекинутого дитячого візочка з Вінниці. А потім, читаючи новини, я усвідомила, що знаю цю дівчинку. Знала…Подивіться на неї живу, будь ласка. Плачу разом з її близькими", - написала Олена Зеленська. Нагадаємо, що станом на 15 липня 8:30 відомо про 23 загиблих (список ідентифікованих загиблих можна подивитись тут). Наразі пошукові роботи продовжуються. Про це повідомили у пресслужбі Державної служби з надзвичайних ситуацій. До медичних закладів Вінниці госпіталізували 73 особи, три з яких діти. Загалом за медичною допомогою звернулося 117 осіб.