З даху будинку на вулиці Пушкіна осипається цегла просто під ноги полтавцям

03 березня 2021 0
Частину будинку на вулиці Пушкіна, 88 звели ще у довоєнний період. В управлінні ЖКГ кажуть, що жителі самі мають обслуговувати будинок. Кілька років тому мешканці намагалися створити ОСББ, але згоди так і не дійшли, тож споруда продовжує руйнуватися.

У будинку за адресою Пушкіна, 88 обсипається цегла просто під ноги перехожим. У полтавських соцмережах почали ширитися дописи де видно, що аварійну ділянку огородили червоною стрічкою.

Та днем пізніше жодних попереджувальних про небезпеку знаків на місці не було. Цьому будинку 80 років. Місцеві жителі розповідають, з того часу як будівлю звели, капітальних ремонтних робіт тут ніхто не проводив. Кілька років тому жителі будинку намагалися створити ОСББ, але згоди так і не дійшли. Тож будинок обслуговує ЖЕО № 2, але у переліку послуг, що надає організація, ремонту дахів немає.

"Зверталися постійно і в ЖЕО, і в аварійну службу, і в міськвиконком дзвонили все так і лишається на місці. Стан будинку дуже аварійний, тому жителі поки що і не хочуть брати на себе цю відповідальність. Поки ЖЕО на не здасть те, що він повинен здати", – розповів місцевий житель Артем Кисильов.

"Оці парапети, які в нас сиплються, отакі окантовки на будинках. От там люди відремонтували, білим пофарбували то там не сиплеться. Це велике навантаження на дах, бо там цегла і цемент. Якби його можна було зняти й зробити просто з металу", – сказала місцева жителька Віта Білова.

"Люди ще вважають, що їм хтось щось повинен і важко довести, що треба брати все у свої руки. Наразі якщо ми створимо ОСББ, й ми намагаємося переконати в цьому наших співмешканців, це дасть нам хоча б частково почати відновлювати цей будинок", – розказала місцева жителька Ірина Півненко. Всього у Полтаві понад дві тисячі квартирних будинків, й наразі ОСББ існує у двісті шістдесяти двох із них.

"Є програма міста, яка передбачає, що 70 відсотків коштів буде спрямовувати на ремонт будинку з міського бюджету, а 30 відсотків треба буде збирати самим співвласникам. І справді люди будуть жити або далі в будинку, який з часом руйнується ще більше, або все ж таки створювати об'єднання", – розповів голова асоціації ОСББ у Полтаві Богдан Лис.

"Будинок – співвласність мешканців цього будинку, тому вони повинні самі його й утримувати. У нас на сьогодні з міського бюджету коштів на такі роботи не спрямовували. Якщо ж люди живуть у приватному секторі, вони ж самі обслуговують свій будинок", – сказав заступник начальника управління ЖКГ Костятин Малько.

Раніше ми повідомляли, що у цьому будинку аварійні й балкони, з яких також обсипалося облицювання та цегла під ноги полтавців.

Тамара Мордик, Сергій Чорномаз, PTV Полтавське Телебачення