У Полтаві на пунктах прийому металобрухту спалюють шини та кабелі

01 жовтня 2021 0
На вулиці Половка на пунктах прийому металолому працівники незаконно спалюють непотріб. Місцеві жителі скаржаться, що неприємний запах чути з домівок.


Постійний дим та вогонь. У Полтаві на вулиці Половка на пунктах прийому металобрухту спалюють шини, кабелі та інший непотріб. Проте такі дії є незаконними.

А що Ви палите?запитали ми.
Воно само загорілося, – сказав працівник.
– А як?
перепитали ми.
Спекотно зараз, відповів працівник.

 На місце загоряння виїжджали надзвичайники, проте до їхнього приїзду працівники вже засипали полум'я. На місці лишився дим та недопалки від шин та іншого непотребу.

"Люди випалюють лом", – сказав пожежник Володимир.

Поруч розташований ще один пункт здачі металолому, тут також спалюють непотріб у металевій бочці. Всередині неї горять предмети, схожі на кабелі.

"Ми нічого не спалюємо, то шматок паперу загорівся. І все, ніхто нічого не спалює", розповів працівник.

Полтавці скаржаться, що сморід від паління шин проникає до їх домівок.

"І перед вечором буває таке, буває і зранку. Але воно не по годинах, у різний час. Чути його в домі, у квартирі чути, наче щось у мене горить", – сказала полтавка Наталія Осипенко.

"Це дуже небезпечно, я розумію, але що ми зробимо? Ми нічого не може зробити. Я тут десять років працюю і весь цей час там палять", – зазначила полтавка Олена Мороховець.

Розпалювати багаття та спалювати відходи на відкритих територіях заборонено. За це передбачений штраф у розмірі від 340 до 1700 гривень.

"І також на територіях підприємств, установ і організацій. Якщо виявляється даний факт, то особи, які це вчинили притягуються до адміністративної відповідальності", – прокоментував заступник начальника Інспекції з контролю за благоустроєм Руслан Редько.

Спалювати непотріб на відкритій території є небезпечно для здоров'я людини. Адже від загоряння в атмосферу виділяються токсичні речовини, говорить екологиня.

"Там можуть і залишки акумуляторів звозитися, все складуються і підпалюється. Виділяються токсичні речовини, які забруднюють повітря, вони можуть мати різні хімічні токсичні речовини. Вони можуть призводити до різних захворювань, у тому числі можуть сприяти розвитку онкологічних захворювань", – розповіла голова наукової ради Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Морозова.

Ліквідовувати металобрухт мають на спеціальних майданчиках, де потім його утилізують. Однак, в Полтаві таких місць немає.