"Євробляхерам" не варто очікувати на зниження вартості ціни на розмитнення авто, – розказав економіст

03 листопада 2020 0
Кабінет Міністрів України погодив проєкт постанови, що дозволяє притягати до відповідальності власників авто на європейських номерах. Однак, самі водії проти таких штрафів, адже очікують на зниження вартості розмитнення автомобілів.

Це – Володимир Макієнко. Чотири роки тому він купив авто за кордоном. Однак, за цей час своє авто не розмитнив.

"Закордонна ціна для такої машини нормальна, а в нас навпаки. Для простих людей сума нереальна. Ми за доступне розмитнення для всіх", – розповів власник "євробляхи" Володимир Макієнко.

З 28 жовтня Кабінет Міністрів України погодив проєкт постанови, що дозволяє притягати до відповідальності власників авто на європейських номерах. Згідно з проєктом документу, відповідальність за порушення термінів ввезення авто в митному режимі транзиту становить 8 з половиною тисяч гривень, а за повторне порушення 17 тисяч гривень з позбавленням прав на рік з вилученням авто або без такого. Однак цей документ мають ще затвердити у Верховній Раді. 

"Варто відзначити, що у грудні 2019 року між "Авто Євро Силою" та Міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим був підписаний меморандум, щодо непритягнення до відповідальності власників автомобілів на європейській реєстрації до прийняття закону про доступне розмитнення. Фактично міністром внутрішніх прав недотримано народного зобов'язання", – сказав юрист Олександр Закриничний.

Економісти відзначають, що очікувати зниження ціни на розмитнення не варто. "Позитивних змін в економіці не буде, навпаки люди втратять свої авто. Отримати відповіді від влади у них не вийде. Якби Україні було б вигідно розмитнювати на найнижчій ціни, це б вже давно зробили", – розказав економіст Володимир Дубровський. 

3 листопада під стінами Верховної Ради зібралися власники автомобілів на єврономерах. Серед них й полтавці.

"Ми поїхали, бо хочемо відстоювати свої права, ми вже не перший рік воюємо з державою. Вже прийняли постанову її потрібно свою думку відсотувати тому приїхали. Наша громада давно розробила проєкт, однак його не хочуть підтримувати депутати", – прокоментував власник "євробляхи" Ігор Панченко.

У квітні 2020 року в парламенті був зареєстрований законопроєкт, що передбачає зниження акцизів на ввезення "євроблях", проте цей документ Рада поки не розглянула.

Анастасія Гонтаренко, Максим Страшко, PTV Полтавське Телебачення