У громадському транспорті Полтави необґрунтовано підвищують вартість проїзду

16 червня 2021 0
Через безконтрольний пасажирообіг у громадському транспорті прорахувати обґрунтовану ціну за проїзд неможливо. Адже у маршрутках квитки видають не всім. А розрахунки вартості проїзду до міської ради подавали самі ж перевізники

У маршрутках Полтави ціну на проїзд підвищуватимуть необґрунтовано, сказав експерт з маркетингу. Все через безконтрольний пасажирообіг. Прорахувати кількість пасажирів у транспорті можливо за допомогою спеціальних трекерів, яких у Полтаві наразі немає.

"Є транспортне підприємство, воно коштує грошей і утримання його коштує грошей, досить великих. Є якась певна кількість пасажирів, які курсують на певних маршрутах. Це все потрібно обраховувати, бо без точних обрахунків і без використання сучасних обрахунків всі інші цифри – просто гіпотеза", – розповів експерт зі стратегічного маркетингу Юрій Буділов.

Пасажиропотік також можливо порахувати за кількістю проданих квитків, однак у маршрутках їх видають не всім.

– Скажіть, будь ласка, ви видаєте квитки на проїзд? – запитали ми.
Так, звісно, – відповів водій Павло.
А чому на постійній основі не видаєте кожному? – перепитали ми.
Як їхати й видавати квиточки, гроші рахувати, я ж не мавпа, правильно? – зауважив водій Павло.

"На прохання видаю. Якщо людина просить, то я видаю", – ствердив водій Юрій.

"Якщо я так буду робити, в мене не те що часу не буде, по графіку їздити буде неможливо", – розповів водій Ігор.

Розрахунки вартості проїзду до міської ради подавали самі ж перевізники.

"Є певна процедура за якою всі ті підприємства, фізичні особи звертаються до виконавчого комітету міської ради про затвердження тарифів на перевезення і подають свої розрахунки. Вони дають свої розрахунки й обґрунтування, ми їх перевіряємо і надаємо свої висновки", – розповів начальник Департаменту економіки Полтавської міської ради Олександр Артеменко.

Перевізники вартість на проїзд розраховували так.

"Розрахункова вартість – 13 гривень. Це планова вартість, щоб виконувати всі вимоги замовника. У планову вартість проїзду входять паливо, заробітна плата, запасні частини й ремонтні послуги, зарплата слюсарів, механіків. На сьогодні у Полтаві не змінювався тариф вже 7 років. Транспорт перебуває у занедбаному стані, до цього призвело неправильне відношення до тарифів, не підняття його вчасно", – зазначив перевізник Михайло Костов.

Наразі ж тариф планують підвищити так: у маршрутках та автобусах – 8 гривень, а у тролейбусах – 6 гривень.

"Мотивували це тим, що тільки за останній рік мінімальна заробітна плата збільшилася майже на 22 відсотків і фактично тариф за проїзд у нас не підвищувався вже сім років", – зауважив начальник відділу з питань транспортних перевезень та зв'язку Артем Іванюк.

Самі ж полтавці проти підвищення тарифу на проїзд.

"Ну 5 гривень, так і залишитись. У нас що? Кілометраж не додався, зарплати не додались, нічого в нас не додалось", – розповіла полтавка Ольга Ковальова.

"Я думаю, яка була – така і повинна бути. Тому що, в людей грошей таких немає, щоб платити більше", – зазначила полтавка Тамара Пелепей.

"Ну я думаю, 5 гривень – це нормальна ціна. Умови в транспорті не відповідають тим цінам", – сказала полтавка Анна Подчерняєва.

А вже 1 липня на виконавчому комітеті мають ухвалити рішення щодо підняття тарифів на проїзд.