Ціна на сало зросла найбільше за останні роки

11 листопада 2021 0
На ринку ціна на сало зросла найбільше за останні роки, й наразі складає 120-190 гривень за кілограм. Полтавська область посідає п'яте місце в Україні за поголів'ям свиней, тож чому ціна зросла так стрімко, не можуть пояснити навіть аграрії.


На полтавських ринках ціна на сало досягла рекордної позначки за останні роки. Тож кілограм цього натурпродукту можна придбати від 120 до 150 гривень за кілограм.

Згідно з даними Мінфіну середня вартість солоного сала становить близько 185 гривень за кілограм, що на 40 гривень дорожче ніж вартість продукту у вересні. Тож ціна на сало за останні роки наразі зросла найбільше.

Полтавці розповідають, що сало купують, але рідко. Бо цей натурпродукт вже перейшов у розряд делікатесів.

"Я не можу собі дозволити взагалі нічого, у мене зараз взагалі грошей немає. Я купувала сала оте маленьке тоненьке, я його жарила й поклала в баночку", – розповіла полтавка Олена Запара.

"Я навіть не пам'ятаю, коли його купувала. Раніше було 140 гривень, а зараз я навіть не знаю. Я уже місяць тут не була. Жаримо потроху, з хлібом, з часником, багато ми не беремо",
– розповіла полтавка Надія Лисак.

"150 гривень це ж двійна ціна. Де люди за п'ять тисяч зарплати можуть таке купити", – сказала полтавка Лариса Денисенко.

"Бутерброд звичайно, легкий перекус до чаю з хлібом. Чесно кажучи, я давно не брала сала, бо останній раз ціна була дуже висока", – сказала полтавка Наталія Мєх.

Продавці розповідають, що пенсіонери сало майже не купують. А інші нарікають на ціну продукту.

"В осінній період завжди підійматися ціна на сало. Це не перший рік, але щоб така ціна, 150 гривень, то це перший раз, мабуть, за останні 20 років", – сказала продавець Юлія Ряхіна.

"Зараз м'ясо є в усіх. Птиця ріжеться, качка, курка, індики, а сало росте тільки на свинях. Зараз похолодало, люди більше їсти почали", – розповіла продавець Наталія Шарлай.

 А на цьому господарстві свиней розводять понад десять років. Перевагу віддають в'єтнамській свині, бо таку тварину тримати вигідніше.

"На ринку м'ясо купувати не можна. Щоб вигодувати свиню треба понад рік тримати, це багато витрат. Тому зараз добавки дають і свиня росте. Але що після того отримає людина? Якщо фермер буде годувати лише якісними продуктами, то вартість м'яса буде набагато вища, але чи будуть люди спроможні це купувати", – розповіла фермерка Людмила Носик.

Полтавська область посідає п'яте місце в Україні за поголів'ям свиней, тож чому ціна зросла так стрімко, не можуть пояснити навіть аграрії.

"Я думаю, що це десь штучно відбувається здорожчання, бо немає таких підстав для такого здорожчання. Але таке стрімке зростання крім вартості відгодівлі я нічим не можу пояснити", – розповів директор департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОДА Сергій Фролов.

"Наш Уряд обіцяє, що до Нового року буде здійснено імпорт сала з Польщі й ціна деякою мірою виміряється. Але, як на мене, Уряду слід потурбуватися на заохочення селян на вигодівлю свиней", – повідомила економістка Світлана Прасолова.

Інші товари продуктового кошика будуть дорожчати й надалі. Зокрема яйця, олія та крупи. Однак перед новорічними святами цінники можуть поповзти донизу, через насичення ринку.