Арктична свіжість у квартирі: дієві методи охолодження оселі без кондиціонера

22 червня 2022 0
Олександра Іоффе
Бюджетні лайфхаки, які допоможуть подолати спеку.

Спекотне та посушливе українське літо - справжнє випробування не лише для людського організму, але й для квартири або офісу, де людина здебільшого перебуває. Враховуючи, що не кожне приміщення обладнане кондиціонером, перебування у нагрітому приміщенні вже через кілька годин перетворюється на відвідини пекла. Тож, аби вберегти вас від зайвих страждань, а ваш організм від перегріву тримайте кілька дієвих лайфхаків з охолодження приміщення без кондиціонера.

Повісьте штори та жалюзі. Перше завдання, яке потрібно вирішити – перекрити шлях теплу та сонячним променям у квартиру. І хоча сучасні вікна захищають від більшості УФ-променів, спеку вони пропускають навіть, залишаючись закритими. Особливо сильно ця проблема відчутна в кімнатах на південній стороні. Так промені поступово нагрівають предмети, які  нагрівають повітря.  Щоб уникнути появи таких "сонячних зайчиків", повісьте щільні жалюзі або штори-блекаут. Вони повинні закривати вікна, допоки сонце буде помітним у їхній проймі. Також можна заклеїти вікна сонцезахисною плівкою. Це дієвий спосіб, оскільки плівка пропускає лише частину променів і в кімнаті залишається достатньо світла. Однак при цьому температура не підіймається. Зовні вікно буде виглядати так, ніби його обклеїли фольгою. А всередині ж буде видно все, що відбувається на вулиці — просто трохи темніше. Наче через сонцезахисні окуляри. Зазначимо, що світловідбивну плівку можна замінити харчовою фольгою або дзеркальним папером для упаковування подарунків.

 

Зволожте повітря. Вологість в приміщенні допомагає отримати оптимальний мікроклімат при будь-якій температурі. Головне не перевищувати значення в 50-60%, які вимірюються гігрометрами та сучасними кишеньковими метеостанціями.

Для підсилення зволожувальної дії також можна розбризкувати воду по кімнатах звичайним пульверизатором, або, навіть робити вологе прибирання.

Не бійтесь бризнути трохи води на стіни, вікна, штори, меблі тощо. Окрім цього можна розставити по приміщенні посудини з прохолодною водою. Випаровуючись, вода охолоджуватиме повітря в кімнаті та зрештою знижуватиме його температуру.

Втім пам'ятайте, що при підвищеній вологості повітря спеку переносити набагато важче.

Використовуйте вентилятор. Багато хто відмовляється від вентиляторів влітку через те, що вони ганяють спекотне повітря. Але є рішення і для цієї проблеми. Для цього заморозьте пляшку води, а за годину дістаньте воду і розріжте пляшку. Висипте кригу в миску та додайте сіль, щоб прискорити процес танення. Поставте миску з льодом навпроти вентилятора і насолоджуйся справжньою арктичною свіжістю.

Вимкніть додаткові джерела тепла. Побутові предмети можуть значно підвищувати температуру повітря, адже енергія та тепло нерозлучні. Тож якщо хочете знизити температуру в приміщенні, передусім варто вимкнути побутову техніку. Встановлено, що найбільше тепла дає кухонні прилади: мікрохвильовкаелектродуховкачайники та холодильники. Також значно прогріває повітря і технічне начиння ванної кімнатисушки для рушниківтепла підлогасушильна машина тощо.

У вітальні та спальні температуру можуть підвищувати комп'ютериноутбуки та консолі. Особливо відчувається спека, якщо пристрої працюють на пікових навантаженнях та прогріваються до 60-80°C, а корпус в межах 35-50°C. Через це на відстані пів метра до приладів температура повітря стає вищою на 1-2°C, які лише на перший погляд здаються незначними, а в реальності здатні суттєво ускладнити самопочуття.

Також потрібно враховувати, що класичні лампочки розжарювання нагріваються при роботі до вкрай високих значень (аж до 80°C). І щоб поліпшити мікроклімат приміщення, їх краще замінити на світлодіодні лампи. Вони майже не нагріваються і при цьому економлять електроенергію.

Також радимо влітку сховати у шафу пледи та килими, які крім пилу накопичують ще й тепло.


Правильно провітрюйте приміщенняАби після провітрювання у квартирі не підіймалася температура та неосідала вулична пилюка потрібно проводити вночі.

Увімкніть витяжку. Тепле повітря підіймається вгору, тому витяжка допоможе позбутися і від нього і від принесеної ним спеки.

Охолодіть своє спальне місце.  Покладіть простирадло в пакет, а потім у холодильник або морозилку (на 15-20 хвилин, щоб не заморозити його). Коли дістанете матиме свіжий та прохолодний комплект постільної білизни, який гарантовано стане у нагоді під час спеки. 

Вологе охолодження. Непотрібну постіль або рушник теж можна використовувати, щоб значно охолодити кімнату. Для цього намочіть тканину в холодній воді і злегка відіжміть її. Потім розвісьте їх на сушарку біля вікна. Повітря, що проходить через вологий фільтр, буде охолоджуватися.
Цей спосіб займе 10-15 хвилин часу та подарує 2-3 години відсвіжної прохолоди при температурі в кімнаті вище 25°C. Чим холодніше повітря і більший розмір речі, тим довше вона буде сохнути.

Використання цих простих порад перетворить ваше приміщення на справжній оазис посеред спеки, а перебування у ньому стане нереальним задоволенням.