Сон літньої ночі: секрети здорового та міцного сну під час спеки, про які не знав Шекспір

06 липня 2022 0
Найпростіші поради, які гарантовано забезпечать вам здоровий багатогодинний сон за будь-якої погоди.

Спрага, пітливість, задуха та гаряче повітря – неприємні відчуття знайомі кожному, хто намагається заснути в розпеченій за день на сонці квартирі без кондиціонера. Літня спека перетворює цю прекрасну пору року на справжнє випробування.  Отже, підготували рекомендації, як заснути посеред літньої задухи та зберегти здоровий сон як легше заснути посеред літньої спеки.

Аби зменшити нагрівання кімнат та меблів у спеку, потрібно щільно закривати та завішувати вікна. І лише з сутінками відкривати їх та повноцінно провітрювати. Ідеальним варіантом для сонячних днів стане світло відштовхуюча плівка або щільний білий папір. Такі завіси відбиватимуть світло, а разом з ним і теплову енергію.

Всупереч поширеній думці, спати під час спеки без одягу не найкраща ідея. Адже у літню пору сезонна піжама чи натільна сорочка поглинатимуть піт та сприятимуть комфортній терморегуляції тіла. Постільна білизна також може стати вашим союзником чи гіршим ворогом в боротьбі з безсонням. Обирайте легкі тканини, з поверхні яких швидко випаровується волога. Найкращим варіантом для комфортного сну вважається шовк. Оскільки ця тканина може увібрати вологи до 30% від власної ваги, а на дотик при цьому залишиться абсолютно сухою;

Щоб домогтися оптимальної температури тіла перед сном краще приймати не холодний, а ледве теплий душ. Так тіло та нервова система повністю розслабляться і, отже в організмі людини увімкнуться гуморальні регулятори температури. А от прихильники холодного душу будуть розчаровані. Низькі температури води при потраплянні на шкіру викликають короткотривалий стрес: збуджують судини та нервові рецептори, а також змушують організм підвищувати власну температуру для "обігріву".

– У літню спеку не рекомендується вживання кави і спиртного. Науково доведено, що вони стимулюють активну діяльність усіх систем організму, а також викликають спрагу. Тож, якщо хочете міцно спати і швидко засинати, відмовтесь від стимуляторів та надавайте перевагу трав'яним чаям та напоям з сезонних фруктів.

Якщо у вас є вентилятор і ви ним користуєтесь, то під час його роботи відкрийте вікна та міжкімнатні дверіаби повітря вільно циркулювало в помешканні. Також, можете наповнити дрібним льодом якусь побутову посудину і поставити її перед вентилятором. Цей нюанс допоможе швидко охолодити повітря.

– У випадку коли спека не дає заснути, можете наповнити грілку або пластикову пляшку холодною водою та взяти її до себе в постіль;

Підтримуйте баланс рідини в організмі та пийте достатньо води впродовж дня. Але будьте розсудливими і не слідуйте цій пораді перед сном, адже це призведе до набряків та додатково навантажить ваші нирки.

У спекотну погоду не слід на вечерю вживати надто важку їжу: білковмісні продукти, жирне, солоне, копчене та солодке в надмірній кількості.Крім цього перед сном не слід займатися будь-якими фізичними вправами, оскільки рецептори нервової системи після тренування перебуватимуть у збудженому стані та за рахунок гормонів не дадуть вам заснути.

Звичайно, найкращий спосіб охолодити повітря – розмістити сучасний та потужний кондиціонер в кожній кімнаті вашої оселі. Але не всі мають у своїх помешканнях подібну техніку. Тому, сподіваємось, що наші поради будуть вам корисними, а літня спека — стерпною.