Зберігати речі у камерах схову те саме, що лишити їх на вулиці, – юрист

05 лютого 2021 0
Магазин не несе відповідальність за речі, що лишають у камерах схову. Й вимагати від відвідувачів робити це охоронці не мають права. Коли відвідувач залишає речі у камері схову, одночасно укладає угоду про безоплатне їх зберігання.

Магазин не несе відповідальність за цінні речі у камерах схову. Напис видніється у верхньому правому кутку боксів, де відвідувачам пропонують залишити пакунки. Проте користуватися камерами схову доводиться, адже з пакетами незручно йти на закупи.

"Магазин повинен нести відповідальність, якщо залишаєш у камері. Я взагалі не залишаю ніколи гаманець ніде, завжди ношу з собою", – сказала відвідувачка магазину Наталія Сулімка.

"Вся відповідальність лягає на мене, тому я сама для себе вирішую, що цінне, а що ні. І я залишаю тільки те, що мою думку не буде мені настільки важливим. Сумку, документи, гроші, звісно я не лишаю", – розповіла відвідувачка Ольга Демусенко.

"Звичайні речі, залишаю цінних ні. Цінні речі ношу з собою, телефон, гаманець. Я вважаю, що потрібно, аби несли відповідальність, тому що людина довіряє", – прокоментувала полтавка Марія Катиренчук. 

Адміністрація магазину або охоронці не можуть вимагати, аби людина лишала речі в камері схову.

– Магазин не несе відповідальність. Ми не знаємо, що людина туди кладе. Якщо людина хоче, вона може залишити речі, – сказав охоронець Ярослав Ясківець.

– А чи вимагаєте від людини?

– Ні, дивіться, вони можуть отак залишати, – додав охоронець магазину Ярослав Ясківець. Кладучи речі у камеру схову, відвідувач автоматично вкладає угоду з магазином про безоплатне їх зберігання.

"Якщо речі пропадуть, то відповідальність за втрату речей несе людина, яка їх залишила. Щоб ви розуміли, різниці між камерою схову у в магазині й просто залишити речі на вулиці немає в правовому сенсі цього слова", – сказав юрист Тарас Захаров.

"Просто не залишайте речі у камерах схову. У нас складно прописано в законодавстві. Супермаркети зазвичай трактують, що це не камера зберігання, а зона, де ви можете залишити свої речі, де ніхто ні за що не відповідає. Тому будьте обережні й уважні", – розповів виконавчий директор в Союзу споживачів України Максим Несміянов. 

У випадку крадіжки речей із камери схову, варто звернутися до поліції. Й такий злочин будуть розслідувати за фактом крадіжки. У такому разі магазин має надати записи з відеокамер, якщо такі є, щоб допомогти знайти крадія.

Тамара Мордик, Максим Страшко, PTV Полтавське Телебачення