Кременчуцька міськрада закуповує ігрові ноутбуки за завищеною ціною

16 серпня 2023 0
Максим Михайліченко
Кременчуцька міська рада планує закупити ігрові ноутбуки з націнкою в понад півмільйона гривень. Проте після резонансу в суспільстві договір закупівлі змінили.

Кременчуцька міська рада планує закупити 15 ноутбуків від компанії Dream Machines. Про це стало відомо з порталу "Prozorro".

Зокрема міськрада планує закупити ігрові ноутбуки моделі Dream Machines RG3060-15 (RG3060-15UA38).

У закупівлі вказали вартість одного ноутбука – 99 тисяч гривень. Отже, сумарно планують витратити майже 1,5 мільйона гривень на техніку.

Наразі ринкова ціна цих ноутбуків становить 62 тисячі гривень. Себто, Кременчуцька міська рада закуповує ці ноутбуки з націнкою в 37 тисяч гривень за кожну одиницю техніки, що дорівнює понад півмільйона гривень переплати.

Віталій Малецький, мер Кременчука, повідомив у своєму телеграм-каналі, що закупили ноутбуки для військових, і що їх придбали за ринковою ціною. 

Також пан Малецький повідомляє, що при підрахунку ціни на техніку виникла арифметична помилка і договір з постачальником "Активбуд-М" розірвали.

На проєкті "Dozorro" 16 серпня о 18:34 додали пункт "Узгоджене зменшення ціни" де прикріпили відповідну угоду.

У документі, який датується 14 серпням, вказано, що ноутбуки придбають за ціною в 69 тисяч гривень. Проте тут же вказано, що до договору вносять зміни, а не розривають його.

Раніше "Активбуд-М" також займався закупівлями за угодами з Кременчуцькою міською радою. Так, за інформацією УНІАН, комітет Кременчуцької міської ради замовив у цього постачальника зарядну станцію EcoFlow DELTA Max 1600 за 68 256 гривень. На сайті офіційного авторизованого магазину EcoFlow в Україні така коштує 54 999 грн. Наразі ціна у договорі, про який писали вище, відредагована до 56 880 гривень.

Також "Кременчуцький Телеграфъ" писав про те, як "Активбуд-М" завищував ціну на придбання генераторів для однієї лікарні. Тоді ТОВ мало поставити болгарські генератори, які на сайті виробника коштують 330 тисяч гривень, але "Активбуд-М" пропонував ціну в 615 тисяч гривень. Тому лікарня відмовилася від цього контракту.