У Полтаві адвокатка та посадовець вишу допомагали призовникам виїжджати за кордон

01 листопада 2023 0
Яніна Климань
Полтавську адвокатесу та заступника директора місцевого вишу підозрюють в оформленні документів для чоловіків, які хотіли перетнути кордон України.

Викрили адвокатесу із Полтави та заступника директора інформаційного центру місцевого вищого навчального закладу.

Жінці повідомили про підозру у сприянні в незаконному переправленні осіб через державний кордон України, вчиненому з корисливих мотивів (ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України).

Заступникові директора – у перешкоджанні законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період, за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 114-1 КК України).

Підозрюваним обрали запобіжні заходи у вигляді домашнього арешту та тримання під вартою.

За інформацією Полтавської обласної прокуратури, адвокатка за 5,5 тис. доларів США посприяла дружині свого клієнта в оформленні документів щодо встановлення групи інвалідності без проходження медико-соціальної експертизи.

Наявність таких документів надає право чоловіку супроводжувати особу з інвалідністю під час перетину державного кордону України в умовах воєнного стану. 

Заступник директора за грошову винагороду пообіцяв місцевому жителю уникнути мобілізації шляхом зарахування до одного з вишів Полтавщини, в якому він навіть не працював.

Вартість довідки про навчання становила 28 тис. грн, які підозрюваний отримав двома частинами.