Полтавка виготовляє ляльки з панчіх

22 березня 2021 0
Нитки, голка, панчохи та синтепон: з цього набору полтавка понад десять років робить ляльки. Панчішну техніку майстриня вивчала самостійно, а тепер її ляльки подорожують по всьому світу.

Вже понад 10 років полтавська майстриня Ольга Страхова виготовляє ляльки з панчіх. Для роботи їй потрібні самі панчохи, нитка під колір, голка, шерсть чи стрічки для волосся та синтепон. На виготовлення ось такої ляльки-рукавички у майстрині пішов один день та одна ніч. Тут використовується панчішна техніка. Спочатку цю техніку жінка вивчала самостійно на власних помилках.

"Я першу ляльку робила з вати, не знала з чого її робити. Намагалася її проштрикати голкою. Вона у мене не виходила. Я тоді не знала, що потрібно виварювати колготи", – сказала майстриня Ольга Страхова.

А ця фея – найперша лялька, яка вийшла у майстрині. Виріб потрібно починати з панчохи, яку Ольга попередньо виварює. Потім бере синтепон та робить голову ляльки. Обережно шиє ніс, рот та очі.

"Для того, щоб зробити оченята, я роблю одразу і рот, і оченята. Я визначаю, де буде рот, визначаю точку і висовую туди голку. І дивлюся де будуть очі, тут просовую", – додала лялькарка Ольга Страхова. Потім можна обрати, які очі приклеїти.

"Бачите, лялька може так одним оком вже дивитися. Можемо блакитні зробити. Одне око у нас червоне буду, одне синє", – зауважила майстриня Ольга Страхова.

Далі можна приклеїти вії для виразності погляду. Наступний крок – тулуб. Його можна зробити у формі кульки, безкаркасним або каркасним.

"Це для маленьких діток. Вона зовсім безкаркасна. Я спеціально не закріплювала голову. Ця лялька така, що можна гратися дівчаткам. Вони їх вкладають спати", – розповіла майстриня Ольга Страхова.

Останні штрихи: вії, рум’янець, волосся та одяг. Так за пару днів або, якщо робота складніша – тижнів, виходить готова лялька. Всього майстриня виготовила вже близько ста зовсім різних ляльок. А деякі з них вже їздять по світу зі своїми новими власниками.

Ірина Яременко, Сергій Купровський, PTV Полтавське Телебачення