Мала опера, ​балет, військовий ліцей: плани голови ОДА стосовно ансамблю круглої площі

25 березня 2021 0
Мала опера – у колишньому кінотеатрі Котляревського, у будинку генерал-губернатора – балетна школа, а в Кадетському – військовий ліцей. З такою пропозицією напередодні виступив голова полтавської ОДА. Містяни до таких рішень ставляться по різному.

У колишньому кінотеатрі Котляревського планують розташувати малу оперу, у будинку генерал-губернатора – школу балету. Такі думки озвучив голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов. У Кадетському корпусі хочуть розмістити військовий ліцей.

"У нас є бачення відновити в тому числі історичне призначення будівлі й створити там військовий ліцей за стандартами НАТО", – сказав голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов. 

Будівля зараз перебуває на балансі Державної судової адміністрації України.

"Нині є постанова Кабінету міністрів, яка передала споруду під будинок правосуддя й ми виконуємо постанову Кабінету міністрів й будемо її виконувати. Думка будь-якої посадової особи, мені здається, що це персональна думка. З власником про це навіть ніхто не вів мови, власник про це не знає", – повідомив виконувач обов'язки начальника територіального управління Державної судової адміністрації України в Полтавській області Віталій Федько. 

Щодо будинку дворянського зібрання у голови Полтавської ОДА інше бачення.

"Не кафе, не ресторани, а створення глядацької зали", – сказав голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов. 

У споруді колишнього кінотеатру Котляревського наприкінці минулого року виникла пожежа, наразі триває судове слідство. Окрім цього, щоб зробити тут малу оперу, як озвучив голова ОДА, будівлю варто передати з балансу міста на баланс області.

– З цього приводу мені нічого не відомо, крім того, що будівля дворянського зібрання перебуває під арештом у рамках кримінального провадження, – сказав начальник управління капітального будівництва Полтавської міської ради Максим Мєдвєдєв. – Як споруді буде краще, на міському балансі чи на балансі області? – запитала кореспондентка. – Звичайно на міському, це власність міста це власність нашої громади, – розповів начальник управління капітального будівництва Полтавської міської ради Максим Мєдвєдєв. 

А от у будинку генерал-губернатора, де розташовується територіальне управління державного бюро розслідувань, голова Полтавської ОДА пропонує організувати балетну школу.

"Є бачення створити там простір для дошкільнят. Це можливо секції танцю, балетна студія".

"Слушною ідеєю є об'єднання сил навколо даного ансамблю й обов'язкова ідея – обговорення з громадськістю. Я вважаю, що об'єднати й створити спільно дію місто, область та якийсь меценатський корпус", – повідомила співголова депутатської групи "Save Poltava" в Полтавській міській раді Катерина Бабіч. 

Полтавці ж до планів голови ОДА стосовно ансамблю круглої площі ставляться по-різному.

"Те, що треба ремонтувати одне й інше, то це однозначно. Опера, ну це щось нове у Полтаві".

"Не зробить, мені здається обіцянка-цяцянка".

"Мабуть, краще нехай буде опера, аніж клуби".

"Думка прекрасна, сподіваюся, що це втілять в життя. І опера потрібна й дітей. Потрібно виховувати правильно".

"Спочатку нехай розберуться, хто довів споруду до такого стану. Моя думка, що просто йде розділ бюджету з одного Міністерства в інше". 

Що стосується екскінотеатру, начальник управління капітального будівництва повідомив, що питання передачі споруди з міського балансу на баланс області в компетенції депутатів міської ради.

Тамара Мордик, Ярослав Журавльов, PTV Полтавське Телебачення