Полтавці очікують по три години в чергах, щоб потрапити до лікаря

01 лютого 2022 0
Близько сорока полтавців утворили черги у поліклініках. Хворих, які мають симптоми застуди, приймають тільки через ізолятор, де у пацієнта мають взяти тест на коронавірус. У черзі люди проводять по дві-три години.





Одинадцята година ранку, у центрі первинної медико-санітарної допомоги №3 стоїть черга з 40 людей. Подекуди їх кількість збільшується. Чекати прийому у лікаря людям доводиться по дві-три години.

"Сказали, що три лікарі приймають, наразі лише один. Де всі інші? Дивіться зараз людей 50, сказали що години до восьмої всіх приймуть. А мені потрібно на роботу відкрити лікарняний, вже телефонують й питають", – розповіла полтавка Ілона Тіщенко.

"Вчора вранці я прийшла о 8.20 черга була така сама. Я подумала й вирішила, що прийду об 11.00 можливо менше буде. Але що одинадцята, що восьма – черга однакова. Можливо чергу займати потрібно о четвертій ранку?", – уточнила полтавка Тетяна Кравченко.

"Довго вже в черзі стою й вона повільно рухається. Хочеться потрапити до лікаря й швидше звідси піти", – сказав полтавець Анатолій Андрущенко.

"Я прийшла й напевно години дві вже чекаю. Люди хворіють всі, з температурою. Такі черги жах", – зазначила полтавка Олена Павлівна.

Вхід до цієї лікарні для хворих та здорових пацієнтів один.

Хворих, які мають симптоми застуди, приймають тільки через ізолятор, де у пацієнта мають взяти тест на коронавірус.

У мікрорайоні Половки в ізоляторі ситуація схожа, однак пацієнтів тут трохи менше.

"Повинно бути два лікарі на прийомі, а був лише один. Вона приймала лише тих людей, які записані по черзі. Більша частина людей йде без попереднього запису у зв’язку з поганим самопочуттям", – розповіла полтавка Вікторія Рибка.

"Ми не довго чекаємо, просто один лікар приймає. Інший видавав людині довідку про смерть. Зараз черга пішла вже трохи швидше", – відповіла полтавка Альона.

На зміні працює кілька лікарів, через збільшення кількості хворих лікарі працюють довше.

"Вчора був завантажений день. На нашій першій амбулаторії на вулиці Великокиріївська, лікарі, що працюють на другій зміні працювали до дев’ятої години вечора з хворими. Потім вони займалися документацією, яка була накопичена за день, тому лікарі з роботи пішли близько дванадцятої години вечора", – зазначив директор центру сімейної медицини №1 Віталій Павленко.

В амбулаторії за кілька кварталів черги не менші, однак кожен пацієнт попередньо записаний до лікаря, тому довго очікувати не доводиться.

"В мене було записано на пізніше, але зателефонували сказали прийти раніше. Чекаю не довго, перед мною одна людина", – відповів полтавець Віктор Петрович.

Тиждень тому в ізоляторі центру медичної допомоги №2 приймали вдень близько трьохсот людей, зараз їх втричі більше.

"За 31 січня в ізоляторі медичного закладу оглянули більше тисячі пацієнтів, десь 450 з них було обстеження на COVID-19. Це були первинні пацієнти", – наголосила заступниця директора з медичного обслуговування населення центру ПМСД №2 Алла Івко.

В чергах більша ймовірність інфікуватися, зазначає експерт. Тому краще залишатися вдома.

"Якщо дійсно погано і є симптоми, до прикладу температура чи у вас Омікрон, який швидше розвивається, то у цьому випадку потрібно намагатися викликати лікаря. Якщо ні, то вимагати виклику швидкої", – зазначив президент Всеукраїнської ради прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк.

Також, щоб уникнути захворювання слід не забувати про дотримання карантинних обмежень.