Полтава непристосована для маломобільних груп населення

03 грудня 2021 0
Полтавка Світлана Яцюк з дитинства незряча, тому все життя зіштовхується з проблемами поганої інфраструктури у місті. Жінка скаржиться, що Полтава – непристосована для людей з інвалідністю.



Щодня полтавці Світлані Яцюк доводиться проходити квест із перешкодами. Жінка з дитинства нічого не бачить. Попри те, що Світлана ходить ямами та багнюкою, часу на світлофорі, щоб спокійно перейти, майже не вистачає. Але інколи їй допомагають перехожі.

"Звісно, що тяжко жити. Але люди допомагають. Ходжу, орієнтуюся", – розповіла полтавка Світлана Яцюк.

Людина потребувала допомоги, – сказала полтавка Вікторія.
А як ви помітили, що потрібна допомога? – запитали ми.
– За паличкою, – відповіла полтавка Вікторія.

Далі нова перешкода у вигляді продуктів, які продають на асфальті. Жінка постійно хвилюється, що може перечепитися або щось зіпсувати продавцям.

"Ось бачите, люди сидять, продають їжу, квіти. Буває, коли йду, то люди навіть не звертають уваги, що я їм можу щось перекинути. Буває, що лаються, коли люди з тростинами щось перекидають", – зазначила полтавка Світлана Яцюк.

"Ми кажемо лівіше чи правіше, або беремо за руку й переводимо. Ніхто не кричав, ніхто нам нічого не перевертав. Ми ж дивимося",розказала продавчиня.

Такий шлях займає близько 15-20 хвилин. Тоді жінка вже може чекати на транспорт.

На деяких вулицях та зупинках міста встановили тактильні плити, проте полтавці скаржаться, що поспішаючи на громадський транспорт, можуть перечепитися через ось такі підйоми.

"Небезпечно тому, що поруч дорога. Можна впасти. Тролейбус різко зупиняється",прокоментувала полтавка.

"Воно неоднаково, бачите. Тут, де кут, вище підйом. А там рівно. Трошки неуважно працювали ті, хто вкладав плитку", сказав полтавець.

"Якщо сильно бігти та поспішати, то можна перечепитися", зазначив полтавець.

На деяких з перехресть світлофори облаштовані гучномовцями для незрячих людей.

Проте і вони мають свої недоліки.

"Варіант світлофору, коли одна паралель озвучується, а інша – ні, це говорить про неповноцінність адаптації цього перехрестя. Говорить та клацає на одній паралелі, що теж нерозумне використання бюджетних коштів. Можна зробити, коли говорить на одну паралель, а на іншу клацає", – розповіла голова правління Полтавської обласної організації Українського товариства сліпих Марина Бабець.

А магазини теж влаштовують додаткові квести для людей з інвалідністю. У цій будівлі ось такі сходи з різкими поворотами.

"Там крутий поворот, сходинки вузькі. Треба дуже обережно", – зазначила полтавка Світлана Андріївна.

Однак працює кнопка виклику персоналу, який виходить, щоб допомогти людині зайти до магазину.

– Завжди, як натискають, то ми одразу приходимо, завжди допомагаємо, – сказав охоронець Тофіг Фараджов.
– А ці сходинки вас влаштовують?
запитала полтавка.
– Влаштовує, звичайно. Все добре зроблено, – відповів охоронець Тофіг Фараджов.

 У міській раді запевняють, що розробляють програму для доступності людей з інвалідністю.

"Ми зібрали комісію, де визначилися з пріоритетами роботи не тільки на цей рік, а й взагалі. Принципово поділили по блоках щодо доступності в культурі, медицині, освіті, дозвіллі", – повідомив голова комітету доступності Полтавської міської ради Валерій Пархоменко.

А починати діяти влада буде після того, як люди внесуть пропозиції щодо покращення інфраструктури та доступності для людей з інвалідністю.