В аудиторіях кооперативного коледжу облаштують нічний клуб

02 червня 2021 0
На території кооперативного коледжу, впритул до пам'ятки архітектури будують капітальний літній майданчик. На цьому місці планують відновити роботу згорівшого в кінотеатрі Котляревського ресторан. Відкриють заклад харчування вже за кілька тижнів.

До пам'ятки місцевого значення, будівлі кооперативного коледжу, роблять прибудову. Стіни вже просвердлили металевими штирями, а на землі залили бетонний фундамент.

На сайті з працевлаштування з’явилося оголошення, де вказано, що за цієї адресою будуть відновлювати згорівший в кінотеатрі Котляревського ресторан.

– Знаєте взагалі куди шукають офіціантів? – запитала представниця компанії.
– Ні, не знаємо, – відповіли ми.
Ми збираємося відкриватися там, де раніше була "Ваніль" біля Гоголя. Плануємо десь числа п’ятнадцятого, можливо трішки із запізненням, бо ще будуть літній майданчик. Це минула "Тераса", – розповіла на співбесіді представниця компанії.

Але на одному літньому майданчику заклад харчування зупинятися не планує.

Це зараз відкривають лише літній майданчик чи ні? – уточнили ми.
Влітку ми хочемо відкрити лише літній майданчик, а за цей час плануємо будувати великий комплекс всередині. Тобто це буде й нічний клуб, й караоке, – відповіла жінка.

Власником пам'ятки, де відбувається будівництво, є полтавська філія спілки споживчих товариств, представник компанії віднікується. Каже, тут проводять просто реконструкцію.

"Там не будується нічого, там проводять реконструкцію на фундаменті й це наша будівля й приватна власність. Там на чинному фундаменті зводять металоконструкцію, жодних капітальних будівель немає. Тобто, жодних дозволів це не потребує", – повідомив представник Полтавської філії Укркоопспілки Сергій Кулик.

Однак, на карті за 2019 року нібито "чинного" фундаменту немає. А територія на, які зараз ведуть будівництво, порожня.

Напередодні у соцмережі з'явилися схеми конструкції.

"Дивлячись зі схем та вигляду, то тут присутній фундамент. Судячи зі схеми, це стрічковий фундамент, а згідно з нормами це є вже капітальна будівля. Вже з 2011 року є поняття тимчасова споруда й там вже вказує на те, що вона має бути без фундаментів", – розповів ландшафтний архітектор Павло Васильєв.

Аби будувати такі конструкції забудовник має отримати дозвільні документи, але чи мають вони їх – невідомо. Бо представник ТОВ "Старнайт", якому раніше належав цей ресторан, на дзвінки не відповідає.

"У них має бути проєкт, а в містобудівельної комісії взяти умови обмеження, але наскільки мені відомо в міста ці дозволи вони не брали. Єдиний орган, який може зупинити це будівництво в рамках чинного законодавства, а також визнати, що це капітальне будівництво це тільки ДАБІ, але цей орган вже кілька років перебуває в стадії ліквідації та реформування", – повідомив заступник голови комісії з питань містобудування Вадим Ямщиков.

Окрім того, що прибудову будують без дозвільних документів, роблять забудовники це впритул до пам’ятки архітектури.

"Ми зараз з Вами стоїмо торгового будинку Токарева збудованого у кінці 19 століття. Ви можете подивитися на висоту фундаменту, її добре видно, на товщину плит. А також цікаво подивитися на каркас і як він кріпиться до самої будівлі. Це все, що потрібно знати про гендлювання пам'ятками", – вважає голова ГО "Save Poltava" Віктор Трофименко.

Раніше заклад працював у іншій пам’ятці архітектури, яка належала ансамблю круглої площі. А 9 грудня 2020 року будівля колишнього кінотеатру Котляревського згоріла.