Полтавці самотужки облаштовували паркомісця біля будинку, бо забудовник цього не зробив

28 травня 2021 0
Не дорогами єдиними. У Полтаві люди самотужки почали облаштовувати паркомісця. Все через те, що забудовник за три роки так і не зробив майданчик для паркування.


У Полтаві люди не тільки ремонтують дороги, а вже й самотужки наносять розмітку для паркомісць. Зробили це жителі будинку на вулиці Геннадія Біліченка, адже забудовник зону для паркування не облаштував. Асфальтного покриття поблизу багатоповерхівки також не було, тож малювати довелося на щебені.

"З’явилося десь тиждень тому. Так набагато зручніше. Це все зробили коштами жителів цього будинку. Звичайно ж самостійно. З дозволу відповідних організацій", – розповіла Інга, місцева жителька.

"Для своєї зручності, щоб нам було зручно. Щоб ставили автомобілі не попало, а так, як буде зручно саме нам. Тому що забудовник це не зробив свого часу. У нас ми вирішуємо самі й це саме ініціатива нашого будинку. Питання чому по щебеню. Тому що це зручне покриття, екологічно чисте. Я вважаю, що це краще ніж асфальтування і що люди будуть цим дихати", – розповіла Світлана Величко, місцева жителька.

Будинок, що на вулиці Геннадія Біліченка, 39, здали в експлуатацію ще 2018 року. Проте за три роки стоянку для авто забудовник так і не зробив. Хоча мешканці просили облаштувати місце.

"Це питання власності й співвласності, а не телебачення. А де ви взяли інформацію, що це має робити забудовник, а що не має? Треба подивитися. Я не знаю, не володію інформацією", – розповів Андрій Осадчий, представник компанії забудовника.

 Проте, якщо в проєктній документації вказано, що поблизу будинку буде паркування, облаштовувати його має забудовник.

"Якщо ми говоримо про ідеальні умови, то цим питанням першочергово має займатися забудовник. Забудовник контактує з управлінням патрульної поліції, ті своєю чергою посилаються на законодавчі норми та розказують як це все потрібно будувати ", – прокоментував Костянтин Березницький, голова ОСББ "Сковороди 2 В".

Адже якщо під час накреслення паркомісць мешканцями буде порушено Державні стандарти або державні будівельні норми, то інспекція з контролю за благоустроєм може таке паркомісце прибрати.

"За кордоном забудовники вже давно не створюють паркомісця, але за інших причин. Вони хочуть, щоб мешканці будинків не користувалися автомобілями, а натомість користувалися велосипедами чи громадським транспортом. Ми так робимо теж давно, але ми обмежуємо паркомісця за причини економії забудовником", – роз’яснив Дмитро Беспалов, експерт з питань транспортного моделювання.

Випадки, коли люди самотужки ремонтують прилеглі території у Полтаві стаються не вперше. До прикладу, у мікрорайоні Левада жителі самотужки ремонтували дорогу.